FOTO // Marș al SOLIDARITĂȚII presei, astăzi, la Chișinău. Candu propune „dialog constructiv”
Câteva zeci de jurnaliști din R. Moldova au participat în această dimineață la un marș al solidarității presei. Acțiunea a avut loc în cadrul Zilelor Libertății Presei și a fost organizată de către Centrul pentru Jurnalism Indepenedent (CJI).
Jurnaliștii și-au dat întâlnire la Casa Presei, unde s-au îmbrăcat în tricouri cu inscripția „Libertatea presei”, s-au „echipat” cu lozinci și au mers la Parlament unde au scandat: „Jos cenzura!”, „Vrem presă fără plată”, „Libertatea presei”, „Stop concentrare” etc.
„Este un mesaj de susținere pentru acei jurnaliști care își fac meseria în interesul public și nu în interese speciale. De asemenea, vrem să transmitem și publicului un semnal că breasla vrea să fie unită. Din păcate, în acest moment suntem divizați. Este important să ne consolidăm rândurile pentru ca să fim într-adevăr puterea a patra. Un al doilea mesaj este către autorități - să respecte drepturile jurnaliștilor. Noi avem garantat și accesul la informație, și securitatea profesiei de jurnalist la modul practic, însă accesul la informație devine tot mai greu în fiecare an, se pun tot felul de bariere. Totodată, am avut cazuri de agresiuni verbale la adresa colegilor noștri. Vrem ca, prin marșul solidarității, și ambasadele străine să înțeleagă că există probleme pe segmentul libertății presei în R. Moldova, iar autoritățile nu întotdeauna sunt deschise să le rezolve”, a spus directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei.
Deși au scandat: „Ieșiți în fața presei!”, nu prea mulți aleși ai poporului s-au oferit să dea ochii cu manifestanții din fața Parlamentului.
„Partidul Liberal Democrat din R. Moldova (PLDM) tot timpul a susținut și va susține ca în R. Moldova să fie o presă liberă și indepenedentă. Chiar la momentul constituirii partidului, noi am organizat și în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) mitinguri în susținerea presei libere. Este o problemă care, cu părere de rău, cei din majoritatea parlamentară nu încearcă să o conștientizeze. Nu întâmplător se spune că presa este o a patra putere în stat. Pe lângă puterea legislativă, executivă și judecătorească, este presa care trebuie să fie liberă, să fie acel clopoțel care să sune și să arate greșelile pe care le comite guvernarea”, a spus deputatul PLDM, Tudor Deliu, care a ieșit în fața jurnaliștilor.
Să discute cu jurnaliștii a venit și președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a fost „bruiat” de scandările și reproșurile manifestanților, care strigau „Jos controlul de partid”, „Vrem acces la informație” și „Vrem presă fără plată”. Chiar dacă a venit să discute cu jurnaliștii, Andrian Candu s-a ferit să răspundă la întrebările acestora, în special la cele care vizează controlul politic al presei și accesul gratuit la informații, menționând că îi invită pe jurnaliști săptămâna viitoare la o „discuție constructivă”.
„Libertatea presei precum o scandați este foarte importantă. Și în situația în care sunt într-adevăr intimidări, piedici care vi se pun în activitate, este important să le comunicăm și să le excludem. Lucrul acesta se poate face numai prin dialog, dialog constructiv și noi suntem întotdeauna gata să discutăm. Iată de ce, dacă este cazul și dacă sunt anumite revendicări, ne putem vedea”, spus scurt pe doi Candu.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani