FOTO // Leo, moldoveanul care va juca la FC Barcelona. Clubul catalan i-a pus pe masă un CONTRACT pentru trei ani. Coechipierii îi zic „MAȘINA”
Leo Saca, în vârstă de 13 ani, are șanse mari să-i calce pe urme lui Leo Messi. Acesta este de patru ani în Spania, unde a reușit să devină campion în a doua ligă valorică a fotbalului juvenil spaniol.
Adolescentul a jucat la echipele Damm și Espanyol în elita fotbalului de cadeți din Spania. În această vară a primit ofertă de la FC Barcelona, după ce și Atletico Madrid l-a ofertat.
Leo a ales să semneze un contract pentru trei ani cu celebra Academie de fotbal „La Masia”, a declarat tatăl fotbalistului, Lilian Saca, pentru site-ul FMF.
„Am primit contractul la mână, ca să-l studiem și să-l semnăm. Are 16 pagini. L-am citit cu atenție și săptămâna viitoare mergem la clubul catalan să semnăm înțelegerea. Până la vârsta de 16 ani suma de reziliere a contractului va fi de 1,2 milioane de euro. După 18 ani, în cazul în care vom semna prelungirea înțelegerii, suma ar urma să fie una care pornește de la 6 milioane de euro”, spune Lilian Saca.
Potrivit acestuia, Leo va avea un salariu de 8 000 de euro pe an. Iar clubul va investi alte 150 de mii de euro anual în creșterea jucătorului: transport, cazare, masă și echipament.
Tatăl jucătorului spune că a investit foarte mult în visul de a-și vedea fiul fotbalist celebru - circa 4 000 de euro lunar timp de 4 ani.
O parte din bani a câștigat-o prin intermediul canalul de pe youtube, care într-un an de zile a ajuns să aibă 124 de mii de abonați.
„Am câștigat 17 mii de euro de pe canalul youtube al lui Leo. Nu a fost simplu. Acum numărul vizitatorilor creștere vertiginos. Dar acesta nu a fost singurul nostru venit. Am deschis la Barcelona o mică afacere, un salon de frumusețe, pe care îl administrează soția mea, mama lui Leo”, a povestit tatăl fotbalistului.
Leo Saca are o poveste de succes cu adevărat impresionantă. Născut la Ialoveni, primii pași în fotbal i-a făcut la școala „Zimbru”. La 9 ani a părăsit R. Moldova, luând calea visului, spre Spania, după ce a trimis un email și a fost acceptat la școala FC Barcelona.
„Atunci nu știam care este diferența dintre o școală și o Academie. În Spania școala de fotbal nu-ți oferă nimic, în afară de jocuri în weekend. Trebuie singur să-ți plătești antrenamentele, echipamentul, tot. Școala FC Barcelona are 500 de copii, împărțiți în echipe, care participă doar la turnee internaționale, nu însă și în campionat. Ne-am bucurat enorm când ne-au acceptat la școală, dar abia când am ajuns la Barcelona am înțeles diferența: noi visam la Academie, acolo unde vom ajunge acum, abia peste 4 ani de muncă”, spune tatăl jucătorului.
„La noi, în Moldova, nu este concurență la copii. Asta e problema. În Spania sunt 16 mii de copii care joacă in campionat la nivel de cadeți”, afirmă Lilian Saca.
Leo din Moldova este stângaci, joacă mijlocaș, este foarte tehnic și modest, fapt pentru care este apreciat mult la Barcelona. Coechipierii îi zic „Mașina”, pentru că e înalt și bine clădit fizic. Tatăl viitorului star spune că vor merge săptămâna viitoare la club să semneze contractul pe 3 ani.
Aditivul alimentar E171, folosit în mod special în paste tartinabile, supe, sosuri pentru salate sau suplimente alimentare, interzis în R. Moldova, la fel ca în UE: ANSA sporește controalele
CSE, măsuri URGENTE pentru a nu admite deconectarea energiei electrice după 1 ianuarie 2025. Unele întreprinderi își vor schimba PROGRAMUL de lucru, iar administratorii clădirilor publice și unităților comerciale vor limita iluminatul cu 30%
Îndemnul Maiei Sandu pentru cetățenii R. Moldova, în contextul situației de pe piața energetică: „Mici schimbări în obiceiurile noastre zilnice pot avea un impact mare – ne ajută să economisim energie și să reducem costurile”