FOTO // Istoria României, prezentată inedit la Chișinău: „Portretele, obiectele personale sau îmbrăcămintea personalităților care au făcut istorie ne ajută să înțelegem mai bine cursul devenirii noastre, să ne redescoperim tradițiile comune”
Cetățenii R. Moldova au ocazia să descopere, la Chișinău, istoria României prin intermediul a 100 de portrete, dar și al lucrurilor personale ale celor care au marcat trecutul, dar și prezentul românilor.
Expoziția „Istoria României în 100 de portrete”, organizată de Art Safari, cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în prezența secretarului de stat al DRRM, Adrian Dupu, a Ambasadorului României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, și a managerul general al Art Safari Bucharest, Ioana Ciocan.
La expoziția care va putea fi vizitată gratuit până pe 15 septembrie curent puteți admira un portret de mari dimensiuni al lui Ștefan cel Mare din colecția Complexului Muzeal Național Neamț, portretul lui Tudor Vladimirescu realizat de Theodor Aman, din colecția Muzeului Național de Istorie a României, o sculptură cu Mircea cel Bătrân realizată de Gabriela Manole Adoc, toaletele celei de-a doua soții a domnitorului Gheorghe Bibescu, Marițica Bibescu, portrete ale titanilor literaturii române Mihai Eminescu, Ion Creangă, George Bacovia, Tudor Arghezi, Nichita Stănescu etc.
De asemenea, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei sunt expuse obiecte, portrete și fotografii ale familiei regale a României, inclusiv uniforma de amiral a Regelui Ferdinand, o mantie ce a aparținut Reginei Maria, dar și obiecte care au aparținut marilor sportivi români din colecții private. Printre acestea se numără Cupa Davis a lui Ilie Năstase, o minge și o rachetă de tenis de la US Open 2012 care au aparținut Simonei Halep, tricoul oficial al echipamentului național de la Campionatul Mondial din 1994, cu semnătura olografă a lui Gheorghe Hagi, costumul de gimnastică purtat în cadrul competițiilor internaționale de Larisa Iordache, dar și casca de scrimă a Anei Maria Brînză.
„Istoria României în 100 de portrete ne aduce mai aproape de regi, regine, politicieni, sportivi, oameni de cultură și știinte, precum și alte personalități marcante ale istoriei românilor. Portretele, dar și obiectele personale, scrisorile sau îmbrăcămintea acestor personalități care au făcut istorie ne ajută să înțelegem mai bine cursul devenirii noastre și să ne redescoperim istoria și tradițiile comune, valorile care ne leagă”, a declarat Ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu, la inaugurarea expoziției susținute de DRRM.
Adrian Dupu, secretarul de stat al DRRM, a afirmat, la rândul său, că expoziția „Istoria României în 100 de portrete” îmbină două dintre elementele care stau la baza relației dintre România și R. Moldova - istoria și cultura. De asemenea, portretele și obiectele de artă ne fac o incursiune în trecut.
„Mulțumesc domnului Ambasador pentru inițiativa pe care a avut-o să aducem această expoziție la Chișinău și ne bucurăm că putem să susținem și de această dată un proiect extraordinar”, a afirmat Adrian Dupu.
Expoziția „Istoria României în 100 de portrete” va putea fi vizitată în perioada 20 august - 15 septembrie 2024, în Sala nr. 1 a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Chișinău, str. 31 August 1989, 121A.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”