FOTO // Îşi ucideau romanii fetele nou-născute? O descoperire elucidează misterul „practicii barbare”
Oamenii de ştiinţă susţin că rezultatele pe care le-au obţinut îi pot ajuta să analizeze schelete din perioade diferite de cea romană.
Conform unor istorici, rămăşiţele osoase ale unor copii, descoperite în morminte antice, în diferite zone din Marea Britanie, ar sugera faptul că romanii practicau infanticidul. Recent, cercetătorii au demonstrat, însă, că osemintele identificate aparţin unor copii născuţi morţi şi îngropaţi de familiile lor conform obiceiurilor din acea perioadă.
Până acum, existau voci care susţineau că romanii îşi ucideau copiii în încercarea de a avea mai mulţi băieţi decât fete. Cu toate acestea, o echipă coordonată de cercetătorii de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, Muzeul din Londra şi Universitatea din Durham au arătat că infanticidul nu era o practică foarte răspândită în provincia romană Britannia, iar majoritatea osemintelor de copii descoperite aparţineau unor indivizi născuţi morţi.
„Distingerea rămăşiţelor copiilor născuţi morţi de cele ale copiilor născuţi vii este importantă pentru arheologi pentru a studia starea sănătăţii populaţiilor din trecut şi a înţelege cum acestea se raportau la cazurile în care copiii mureau”, susţine Dr. Thomas Booth, unul dintre coordonatorii studiului realizat de specialiştii britanici.
În cadrul proiectului lor de cercetare, experţii au analizat scheletele a 10 copii înmormântaţi în cimitire romane din apropierea Londrei. Cu ajutorul microtomografiei cu raze X, cercetătorii au putut studia compoziţia materialului osteologic şi au aflat că cea mai mare parte a acestuia era neafectat de bioeroziune, procesul în timpul căruia bacteriile din intestine încep să provoace degradarea oaselor imediat după ce organismul moare. În acest mod, oamenii de ştiinţă au aflat că osemintele aparţineau unor copii născuţi morţi.
„Posibilitatea de a diferenţia rămăşiţele copiilor născuţi morţi de cele ale copiilor născuţi vii, fără a afecta scheletele analizate, va avea un impact profund asupra studierii vieţii umane din trecut”, a adăugat Thomas Booth.
Cercetătorii speră acum că vor putea realiza noi studii, pentru a îmbunătăţi cunoştinţele pe care le avem până acum despre modul în care oamenii trăiau în Britannia.
„Acum vom putea aplica rezultatele acestei cercetări pentru a studia schelete din perioade diferite de cea romană, pentru a investiga riscurile de deces şi a afla modul în care acestea se află în legătură cu schimbările prin care a trecut Londra”, susţine Dr. Rebecca Redfern, un alt coordonator al studiului.
Sursa: descopera.ro
Rusia are dreptul să bombardeze pe oricine, fiindcă e măreață
Şeful diplomaţiei franceze: Ucraina poate lansa rachete cu rază lungă de acţiune în Rusia
Noua găselniță a lui Putin pentru a aduna carne de tun pe frontul din Ucraina: Lege care va permite tuturor celor care semnează un contract pe un an pentru a merge să lupte în Ucraina după 1 decembrie să fie scutiţi de orice datorii