FOTO // Imagini cutremurătoare: Cum arată cel mai afectat oraş distrus de războiul din Ucraina
După zece luni de război, oraşul ucrainean Debalthevo a ajuns o ruină. Fără apă, căldură şi electricitate, patru mii de suflete nu au acceptat însă să-şi părăsească munca de-o viaţă şi se chinuiesc să înceapă de la zero.
Drama locuitorilor din Debalthevo impresionează astăzi o lume întreagă, potrivit ziare.com, după ce s-a aflat care sunt urmările unui război sângeros.
Jurnaliştii de la publicaţia rusă „Komsomolskaia Pravda” au pătruns în ceea ce presa internaţională a descris ca fiind cel mai afectat oraş al războiului din Ucraina, iar imaginile publicate sunt cutremurătoare.
După ce şi-au îngropat apropiaţii, locuitorii din Debalthevo trăiesc printre ruine, din ajutoare pe care le primesc de la Rinat Ahmetov, Crucea Roşie şi alte organizaţii ce au făcut donaţii impresionante.
Încă de la intrarea în oraş, corespondenţii publicaţiei au avut mari probleme, întrucât podul a fost aproape distrus de bombardamentele din ultimele luni.
Apoi, pericolul pândea la fiecare pas, deoarece în multe zone încă mai sunt grenade gata să explodeze în orice clipă. Cât despre privelişte? Absolut şocantă! Rămăşiţele războiului încă-şi mai spun cuvântul, tancuri şi maşini avariate fiind la tot pasul.
În aceste condiţii apocaliptice, patru mii de oameni au continuat să trăiască în oraşul care cândva era un nod feroviar extrem de important. Numărul lor este de şase ori mai mic faţă de ultimul recensământ, însă nimeni nu ştie cu adevărat câţi oameni au murit în conflict.
Supravieţuitorii războiului se chinuie să înceapă o nouă viaţă de la zero, într-un oraş ce nu mai are apă şi electricitate. În aceste condiţii, ajutoarele au rămas singura speranţă a unor oameni care au pierdut tot.
Oamenii se încălzesc cu ajutorul focului, iar oraşul este cuprins de o tăcere totală. Din când în când se mai aud lacrimile celor care jelesc victimele războiului.
80% din clădirile oraşului Debalthevo au fost afectate de bombardamentele din ultimele luni.
Autorităţile estimează că sunt necesare câteva miliarde de dolari pentru reconstrucţia oraşului.
De ce Krasnoselski refuză ajutorul Ucrainei, pentru a pune IMEDIAT capăt crizei? ISW: Cooperarea ar reduce prețurile la energie cu peste 30% pentru toată R. Moldova, dar ar compromite poziția Rusiei de ,,salvator" al regiunii separatiste
Ucraina este gata să pună capăt crizei energetice provocate de Rusia în Transnistria. „Suntem pregătiți să trimitem cărbune. Centrala de la Cuciurgan este capabilă să furnizeze electricitate nu doar întregii R. Moldova, dar și regiunii noastre"
DOC // Maia Sandu și Volodimir Zelenski, DECLARAȚIE comună semnată la Kiev: „Împreună cu Ucraina suntem mai puternici și pregătiți să ne protejăm cetățenii de șantajul Rusiei”