FOTO // Igor Dodon s-a ÎNTREȚINUT cu Episcopul Marchel, cel care a lansat un atac SUBURBAN la adresa Maiei Sandu în campania electorală
Președintele ales și validat de Curtea Constituțională, Igor Dodon, a vizitat astăzi Bălțiul și a avut o întrevedere cu Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, precum și cu un sobor de preoți ai Episcopiei.
„Una dintre prioritățile mele în funcția de președintele al R. Moldova va fi păstrarea valorilor creștin-ortodoxe, care reprezintă fundamentul spiritual al statalității și identității noastre”, a scris Dodon pe o rețea de socializare.
Președintele Dodon nu a ezitat să facă și poze cu Episcopul care a lansat un atac fără de precedent la adresa oponentei sale, Maia Sandu, în campania electorală.
„Avem de ales un președinte din două candidaturi. Un creștin sau un necreștin. Un patriot sau un nepatriot. Da, anume așa, pentru că anume așa s-au plasat cele două candidaturi. Anume așa s-au stratificat prin fapta lor, prin vorba lor, prin activitatea lor. Despre atitudinea unui candidat, Igor Dodon, pe care-l credem creștin și patriot, nu o să vorbesc mult, pentru că e normal să ai o atitudine față de biserică, credință și valorile naționale, așa cum o are el. Dar despre atitudinea dnei Sandu, al doilea candidat care aspiră la funcția de președinte… Atitudinea ei față de moralitatea creștină, față de curățenia sufletească, față de tot ce este sfânt pare să fie abătută mult de la axa normalității. Anume asta ne-a scos din casele noastre, ca să venim să ne împărtășim cu îngrijorarea noastră cu dvs.”, a declarat atunci Machel, adăugând că „biserica nu se amestecă în politică".
Acesta nu s-a limitat, cu doar câteva zile înainte de cel de-al doilea tur de scrutin, doar la aceste acuzații și a trecut la atac la persoană, acuzând faptul că contracandidata lui Dodon „nu are familie şi copii" şi că ar fi „stearpă".
Amintim că ieri, în timpul ședinței în care au fost validate alegerile prezidențiale, Curtea Constituțională a acceptat argumentele Maiei Sandu privind implicarea agresivă în cadrul alegerilor prezidențiale a reprezentanților Mitropoliei Moldovei, care au utilizat un limbaj extremist, xenofob, homofob și sexist la adresa sa.
Curtea a reținut că un asemenea comportament este contrar prevederilor Constituției. „Curtea a constatat că toate autorităţile statului responsabile de procesul electoral şi activitatea cultelor religioase nu şi-au onorat obligaţia pozitivă de a împiedica şi sancţiona implicarea cultelor religioase în procesul electoral. Din aceste considerente, Curtea a emis o Adresă Parlamentului în vederea instituirii unor mecanisme sancționatorii prompte și imediate, inclusiv în ordine penală, pentru orice tentativă de implicare a cultelor religioase în campaniile electorale”, se arată în decizia Curții Constituționale.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei