FOTO // FELICITĂRI DE CRĂCIUN vechi: Mesaje şi urări de Crăciun din perioada interbelică şi imediat după
Felicitările clasice par pentru unii ceva învechit, într-o eră a felicitărilor virtuale şi SMS-urilor. Pentru alţii reprezintă însă amintirea clipelor copilăriei.
Prima felicitare de Crăciun s-a vândut la Londra, în 1843, după apariţia timbrului poştal. Imaginea înfăţişa trei generaţii ale unei familii care ţineau un toast pentru destinatarul felicitării. Pe felicitare apărea mesajul „Happy Christmas'' (Crăciun Fericit).
Englezii conservatori au fost scandalizaţi de apariţia în imagine, alături de paharul cu vin, a unui copil, însă oamenii de rând au fost cuceriţi pe loc, astfel că 2050 de felicitări au fost tipărite şi vândute în acel an pentru un şiling bucata, scrie descopera.ro.
Felicitările de Crăciun s-au răspândit rapid în toată lumea. În perioada interbelică, în România, trimiterea unei felicitări era un fapt obişnuit. Cele mai multe erau trimisă, însă, de Familia Regală şi artistocraţie.
Unele dintre felicitări erau produse în serie, altele erau făcute la comandă de pictori şi graficieni. Felicitările erau, de regulă, transmise prin intermediul servitorilor. Uneori erau duse personal destinatarului şi lăsate majordomulului, caz în care unul dintre colţuri era îndoit pentru a dovedi că expeditorul a făcut efortul de a veni personal.
Acestea conţineau mesaje precum „Sărbători Fericite'', „Crăciun Fericit'', „La Mulţi ani'', dar şi alte urări şi mici poezioare. Unii scriau chiar pe partea unde era desenul respectiv, lucru frecvent înainte de Primul Război Mondial, după cum puteţi vedea în imaginea de mai jos.
Felicitare de Crăciun din 1904
După instaurarea regimului comunist, felicitările au continuat să se trimită într-un ritm şi număr foarte mare. Moş Crăciunul din ele a fost, însă, înlocuit de Moş Gerilă, iar "Crăciun fericit" a fost înlocuit cu "La mulţi ani". Totodată, Decembrie era luna cadourilor, iar bradul de Crăciun a devenit "pom de iarnă". Ilustratele cu urări erau trimise prin poştă.
FELICITĂRI DE CRĂCIUN. Mai jos, găsiţi câteva felicitări care se trimiteau de Crăciun în prima jumătate a secolului trecut:
Felicitare de Crăciun din 1915.
Felicitare de Crăciun, pictată manual, 1923
Felicitare de Crăciun din 1927, pictată manual şi aurită
Felicitare de Crăciun - Moş Gerilă, în perioada comunistă
Felicitare de Crăciun - Scena Romantică 1915
Felicitare de Crăciun din 1930
Felicitare de Crăciun trimisă de Patriarhul Nicodim în 1941
Exerciții militare ale rușilor în Transnistria cu tehnică blindată ce trebuia retrasă din 2003: Delegația Chișinăului în CUC denunță „discreditarea considerabilă” a mecanismul actual de menținere a păcii la Nistru
VIDEO // Separatistul Krasnoselski, pus să arate cât de mărinimoasă e Rusia, după ce „Gazprom” a lăsat în frig și întuneric Transnistria: „Rusia a făcut tot posibilul ca să livreze gaz, dar R. Moldova se opune”. Replica Guvernului de la Chișinău
VIDEO // Cetățenii R. Moldova care se află peste hotare trebuie să achite prima de asigurare medicală? Precizările CNAM