FOTO // Destinaţia FAVORITĂ a românilor din acest an
Bom dia para todos! Când spui Lisabona, te gândeşti la un oraş plin de istorie, cultură şi o atmosferă unică dată de elemente arhitecturale îmbinate într-un simbolism aparte, de prezenţa eternă a exploratorului Vasco da Gama, de fluviul cât o mare, Tejo, şi toate la un loc, dominate de un aer din care răzbate aroma de cafea şi scorţişoară, fructele de mare şi muzica fado.
Toate aceste caracteristici fac din Lisabona destinaţia favorită a românilor pe tot parcursul anului, diversitatea activităţilor fiind punctul său forte. Dacă ai ajuns, deja, cu gândul acolo, înseamnă că simţi relaxarea prin toţi porii, inspirând şi expirând un miros de citrice.
Ce poţi vizita?
Să le luăm pe rând. Pe timp de vară, staţiunile din apropierea oraşului sunt înţesate de turişti. Costa da Caparica, Carcavelos şi Cascais cu cazinourile de cinci stele din Estoril sau castelele regale de vară din pădurile Sintra, toate sunt înţesate de oameni veniţi din toate colţurile lumii. Dar activităţile estivale şi vizitarea palatelor de vară în care au stat regii Portugaliei reprezintă doar o mică parte a ceea ce poate oferi oraşul lusitan celor peste două milioane de turişti care ajung anual, printre care şi tot mai mulţi români.
Aşa se explică de ce Lisabona a fost declarată în 2013 cea mai bună destinaţie europeană pentru city-break la World Travel Awards. Metropola europeană ascunde nenumărate muzee şi palate pline de artă, regăsită şi de-a lungul şi de-a latul străzilor, parcuri imense şi locuri de agrement, clădiri cosmopolite, zone de shopping cât vezi cu ochii şi o viaţă animată de noapte în celebrele cluburi fado cu oameni veseli şi spirituali.
Vei reuşi să epuizezi tot ce e de văzut în câteva zile? Categoric, nu. Există zeci de colţuri, martore ale istoriei care te aşteaptă să revii şi să le afli povestea. Dar pentru o primă excursie, iată un top al celor cinci locuri pe care nu trebuie să le ratezi.
Turnul Belem: este fără doar şi poate emblema Lisabonei şi a fost declarat de UNESCO Patrimoniu Mondial. Bijuteria de arhitectură manuelină, construit în formă de cizmă a fost ridicată în secolul XVI, în 1515, pe vremea regelui Manuel I din necesitatea unui front de apărare împotriva corsarilor la gura de vărsare a fluviului. Vederea panoramică din terasă este de vis, curtea interioară este încântătoare iar cisterna de apă şi balconul ornat cu o serie de coloane şi arce completează minunăţia. Este lesne de înţeles că pozele vor ieşi spectaculoase iar selfiurile vor atrage mii de like-uri pe Facebook. Intrarea costă în jur de șase euro, recomandabil a se vizita pe timp de iarnă, dimineaţa sau seara când se simte briza.
Un alt Patrimoniu Mondial şi cel mai important monument naţional al Portugaliei este Mânăstirea Dos Jeronimos ce datează tot din secolul XVI, o capodoperă ce te face să exclami de bucurie că ai ocazia să vezi atâta frumuseţe adunată la un loc. Aici vezi mândra biserică în stil gotic Sfânta Maria sau mormântul lui Vasco da Gama. Tot aici sunt înmormântaţi membri ai familiilor regale, precum şi poetul naţional Luis de Camoes. Construcţia, iniţiată de Don Manuel I, a durat 69 de ani (între 1501 şi 1570), cu costuri echivalente a 4830 de kilograme de aur (câte 70 de kg pe an), a fost gândită ca loc de rugăciune înainte de plecarea pe mare şi sărbătorirea, ulterior, a marilor descoperiri geografice. Într-o altă aripă a clădirii a fost înfiinţat muzeul navigaţiei şi muzeul de arheologie. Biletul de intrare este de 10 euro şi va fi, garantat, suma pe care ai cheltuit-o cel mai înţelept vreodată. Ambele puncte de atracţie se află în cartierul Bairro de Belem, cunoscut de portughezi, ai ghicit, ca un nod al istoriei.
Iar dacă vrei să vezi al doilea cel mai mare acvariu din lume, cu mii de specii marine, organizate pe habitate, cu doar 14 euro te vei distra de minune la Oceanariu.
Muzeul Fado, dedicat chitarei portugheze, o altă atracţie de referinţă, poate fi vizitat cu doar cinci euro şi se găseşte în Alfama, partea veche a celebrului cartier Baixa, considerat inima Portugaliei. Prin acelaşi loc trece şi vechiul tramvai 28, după care turiştii sunt pur şi simplu înnebuniţi. A fost inaugurat în 1901 şi păstrat în forma sa iniţială, pleacă din Martim Moniz şi ajunge până în cartierul Castelo de Sus, printre străduţele medievale şi casele placate cu azulejo iar întreaga călătorie are un farmec aparte până la capăt de linie. Şi tot pentru senzaţii de neuitat, poţi lua Telecabina din Parcul Naţional şi admira de sus priveliştea pentru doar șase euro. Şi nu în cele din urmă, în acelaşi vechi cartier, Alfama, găseşti şi Castelo de Sao Jorge, astăzi grădină publică.
Cu doar cinci euro retrăieşti istoria pe viu. Sao Jorge a fost inima oraşului maur şi este aşezat pe dealul unde şi-au făcut casele primii portughezi şi parcă ştiau că fascinanta panoramă asupra oraşului va rămâne valabilă până în zilele noastre. Palatul a fost reşedinţă regală până în 1511 şi poate fi savurat vizual din aproape orice punct al oraşului.
Vezi continuarea AICI!
Sursa: one.ro
A murit cântăreţul Gabriel Cotabiţă
Cele ZECE lecții importante pe care majoritatea dintre noi le învață prea târziu în viață
VIDEO // Putin apelează deja la dublurile digitale? Mișcările ciudate din ultimul său discurs ridică semne de întrebare