20:50:48 10.01.2025
Stiri

FOTO // Curent electric produs chiar la BALCON. Cum funcționează panourile fotovoltaice pe balcon și cât curent îți asigură

Actualitate 11.08.2023 08:59 Vizualizări2591 Autor: Ziarul National
FOTO // Curent electric produs chiar la BALCON. Cum funcționează panourile fotovoltaice pe balcon și cât curent îți asigură

Electricitatea furnizată de propriul balcon este în plină expansiune. Numărul de sisteme solare din Germania s-a dublat deja de la începutul anului. Din ce în ce mai mulți cetățeni din Germania și-au instalat propriile sisteme solare mici pe case sau apartamente. Mai exact, pe fațada balconului. Numărul așa-numitelor centrale electrice de balcon s-a dublat de la începutul anului, așa cum se poate observa din registrul de date al Bundesnetzagentur, scrie agenția de presă germană DPA.

Centralele de balcon mici și relativ ieftine au câștigat în popularitate de anul trecut – și din cauza creșterii puternice a prețurilor la energie electrică.
Acestea constau de obicei din unul sau două module solare și un invertor. Aceasta transformă energia solară în energie casnică, care poate fi alimentată direct în priză.
Aparatele electrocasnice pot fi apoi operate cu energie electrică. În schimb, se trage mai puțină energie electrică din rețeaua publică.
Potrivit centrului de consiliere pentru consumatori, dacă un astfel de sistem este rentabil depinde, printre altele, de prețul de achiziție și de prețul energiei electrice, dar și de modulul în care primește soare cât mai mult timp.
În prezent, în cea mai mare economie a Europei există aproximativ 230.000 de apartamente cu panouri fotovoltaice montate pe balcon, dintre care 137.000 de sisteme, adică 60% dintre ele, au fost instalate în cursul acestui an. Și astea sunt doar cifrele oficiale raportate de Bundesnetzagentur, adică de agenția federală care reglementează piața de electricitate, un fel de ANRE al Germaniei.
Alături de energia eoliană, energia solară este în prezent una dintre principalele surse de energie electrică regenerabilă. Captată prin intermediul panourilor fotovoltaice, energia solară reprezintă o soluție eficientă în special pentru proprietarii de case și proprietarii de terenuri.
Tehnologia s-a maturizat însă suficient de mult în ultimii ani pentru a putea fi aplicată cu succes și în alte locuri, care până nu demult păreau ineficiente.

Cum funcționează panourile fotovoltaice pe balcon

În principiu, la fel ca panourile fotovoltaice montate pe acoperișul unei case, dar mai simplu: de regulă, sistemul este alcătuit din unul sau două panouri fotovoltaice, un invertor și o priză pentru conectarea la rețeaua de energie electrică a casei.

Panourile fotovoltaice captează energia solară și o transformă în curent continuu, invertorul transformă curentul continuu în curent alternativ, iar energia electrică astfel obținută ajunge în circuitul electric al locuinței.

Comparativ cu panourile fotovoltaice montate pe casă, din ecuație lipsește complet noțiunea de prosumator, pentru că infrastructura necesară pentru a transfera energia electrică din panourile fotovoltaice în rețeaua națională de energie electrică este prea complicată în cazul unui apartament dintr-un bloc de locuințe.

În ciuda creșterii puternice, centralele nu joacă încă un rol major în generarea de energie. Conform Agenției Federale de Rețea, acestea au doar o putere totală de 170 de megawați și este probabil să genereze maximum 170 de gigawați pe an.

Cu toate acestea, guvernul federal dorește să faciliteze și mai mult instalarea sistemelor și astfel să dea subiectului un impuls suplimentar. Potrivit unui proiect al Ministerului Justiției, instalarea ar trebui să fie mai ușoară pentru chiriași și proprietari de apartamente. Ar trebui să aibă dreptul legal de a avea dispozitivele instalate. Acest lucru ar elimina necesitatea justificării unei cereri de instalare la proprietar sau la asociația de proprietari.

Ministerul Economiei urmărește, de asemenea, o creștere a limitei de putere de la 600 la 800 de wați și cerințe simplificate de raportare pentru dispozitivele solare conectate. Până acum, acestea trebuiau introduse în registrul de date ale pieței Agenției Federale de Rețea și raportate operatorului de rețea, scrie DPA.
Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md