11:57:55 22.11.2024
Stiri

FOTO // Cu drapelul Rusiei alături, Krasnoselski se REVOLTĂ că agenții economici din Transnistria nu mai pot PARAZITA pe seama celor din dreapta Nistrului: „Sunteți niște lideri slabi… Nu înțelegi consecințele...”

Actualitate 05.01.2024 17:21 Vizualizări4274 Autor: Ziarul National
FOTO // Cu drapelul Rusiei alături, Krasnoselski se REVOLTĂ că agenții economici din Transnistria nu mai pot PARAZITA pe seama celor din dreapta Nistrului: „Sunteți niște lideri slabi… Nu înțelegi consecințele...”


Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, este revoltat de faptul că, începând cu 1 ianuarie curent, agenții economici din Transnistria sunt puși pe picior de egalitate cu cei din dreapta Nistrului – vor plăti taxe vamale pe principii generale. Cu steagul Rusiei pe fundal, Krasnoselski le-a transmis astăzi liderilor de la Chișinău, prin intermediul unei înregistrări video, că ar fi „slabi” și că o asemenea măsură ar fi periculoasă. În acest sens, separatistul a cerut, pe un ton poruncitor, să fie reintroduse scutirile la export/ import pentru agenții economici din Transnistria.

„Motivul apelului meu către dumneavoastră (conducerea R. Moldova n.r.) e din cauza măsurii impuse chiar de Anul Nou. Antreprenorii din Transnistria, persoanele fizice și juridice, au aflat despre noile taxe vamale introduse de R. Moldova. Mai simplu spus, (R). Moldova a impus anumite taxe Transnistriei. Să zic că a fost un șoc pentru noi? Probabil ca nu. Un pas neașteptat? Probabil că da”, a declarat Krasnoselski, în cadrul unei adresări către guvernarea de la Chișinău.

Potrivit lui, R. Moldova s-ar face vinovată de războiul din 1992, iar anularea scutirilor pentru agenții economici din Transnistria, care parazitează pe seama celor din dreapta Nistrului, ar face parte din același registru.

„Istoria relațiilor dintre Transnistria și (R). Moldova este plină de astfel de evenimente și situații. Chiar și decizia intrată în vigoare la 1 ianuarie 2024 are legătură cu alte evenimente, pe care guvernul moldovean le-a luat și împotriva Transnistriei. Ne amintim de 23 iunie 1990. Chiar și în timpul existenței Uniunii Sovietice, Parlamentul (R). Moldova, pe atunci Sovietul Suprem, a luat o decizie cu privire la suveranitatea R. Moldova și a recunoscut drept nul Pactul Molotov-Ribbentrop. Crearea RSS Moldovenească a fost recunoscută ca fiind ilegală. Atunci, dragi domni, ați reușit nu doar să părăsiți Uniunea Sovietică, dar ați reușit să părăsiți propria voastră republică - RSS Moldovenească. Este o chestiune de separatism. Atunci cine dintre noi e separatist? Voi sunteți separatiștii. Ați distrus RSS Moldovenească comună, împărțind-o în două entități: (R). Moldova actuală și Transnistria. Prin Declarația de Independență din 27 august 1991, ați confirmat toate consecințele juridice ale actului sus-menționat și ilegalitatea creării RSS Moldovenești, cu recunoașterea unei singure limbi în R. Moldova – româna”, a continuat Krasnoselski.

Separatistul Krasnoselski a acuzat faptul că autoritățile de la Chișinău ar fi provocat războiul moldo-rus de acum circa 32 de ani de la Nistru.

„Atunci, cetățenii din Transnistria s-au trezit în afara cadrului legal al R. Moldova. Locuitorii noștri care locuiesc aici nu au avut dreptul la protecție, drepturile economice au fost încălcate. Să nu mai vorbesc despre faptul că (R). Moldova a fost cea care a atacat cu perfidie Transnistria în 1992 (!). Parlamentul de la Chișinău a știut despre pregătirea atacului armat asupra Transnistriei. Au murit oameni - nu doar apărătorii Transnistriei, ci și femei, copii și bătrâni. Și cine a fost responsabil pentru asta? Cine era responsabil? Cine și-a cerut scuze pentru uciderea civililor de pe teritoriul Transnistriei, indiferent de cetățenia acestora? Nimeni. Chiar și după aceasta, Transnistria a fost deschisă spre dialog. Vă reamintesc opinia Misiunii OSCE, exprimată în 1993, despre federalizarea Moldovei, că o Moldova unitară este imposibilă din punctul de vedere al păstrării drepturilor oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Au fost apoi diverse inițiative ale diferitelor personalități politice. (R). Moldova a fost cea care s-a ridicat și a părăsit masa negocierilor chiar în ultimul moment”, a adăugat Krasnoselski, făcând referire, cel mai probabil la „Memorandumul Kozak”, respins de Vladimir Voronin.

CITIȚI și Petiție inițiată la Chișinău pentru eliberarea imediată a lui Victor Pleșcanov din detenția ilegală dictată de regimul separatist de la Tiraspol: Este prima persoană condamnată pentru arborarea drapelului Ucrainei și condamnarea invaziei ruse

Nemulțumit că războiul pornit de Putin în Ucraina a schimbat radical situația geopolitică și a slăbit pozițiile Transnistriei, Krasnoselski dă lecții de conduită conducerii de la Chișinău și chiar face trimitere la valorile UE. Totuși, acesta menționează că drumul spre UE nu e bătut în cuie și că cetățenii vor decide asta la referendumul anunțat de președinta Maia Sandu.

„Politicienii vin la putere nu pentru PR, nu pentru sloganuri, ci pentru acțiuni și fapte în folosul oamenilor. Acesta este singurul motiv pentru care oamenii vă votează, dragi lideri. Deci, ce s-a întâmplat la începutul lunii ianuarie e de neînțeles, din păcate. Citind presa de la Chișinău, am observat că s-a anunțat o victorie (lipsirea de facilități a agenților economici din Transnistria n.r.). Despre ce fel de victorie vorbiți? Acesta nu este un pas puternic, este un pas slab. Sunteți lideri slabi. Pur și simplu nu înțelegeți consecințele acestei acțiuni. Este un semn de slăbiciune. Manifestarea puterii se face prin dialog”, a spus liderul regiunii în care oamenii stau la pușcărie pentru că au condamnat războiul pornit de Rusia în Ucraina.

Potrivit lui Krasnoselski, locuitorii Transnistriei vor suferi de pe urma acestei decizii.

„Vor suferi și cei care v-au votat. A introduce restricții cu perfidie și fără avertisment este o lovitură pentru întreaga populație a Transnistriei. Vreți să mergeți în Europa? Aceasta este alegerea voastră, dar nu și a cetățenilor încă. Oamenii nu au votat pentru asta. Va fi un referendum și vom vedea. Dar vreau să vă reamintesc că în Europa sunt respectate drepturile omului, dreptul la libertate, dreptul la antreprenoriat. Europa a fost cea care a acordat Transnistriei dreptul, prin intermediul DCFTA, de a desfășura activitate economică externă cu UE. Le mulțumesc pentru aceasta. Dar voi băgați bețe în roate. Și toate refuzurile nu sunt nici măcar scrise, ci orale. Aceasta este o cacealma, aceasta este o înșelăciune. Voi sunteți cei care încalcă toate valorile europene. Dacă vorbim de autonomii naționale, ne este suficient exemplul Găgăuziei. Nu ne amestecăm în treburile interne ale (R). Moldova, dar vedem foarte bine cum nu sunt respectate legile și Constituția cu privire la statutul Găgăuziei. Iar introducerea de îndatoriri pentru entitățile noastre economice, pentru cetățenii din Transnistria, nu reprezintă valorile europene, este o încălcare a drepturilor omului, a dreptului la activitate antreprenorială și a activității antreprenoriale”, a punctat, vizibil afectat, Krasnoselski.

Separatistul a lăsat să se înțeleagă că veniturile la bugetul Transnistriei se vor diminua substanțial, după ce agenții economici vor plăti taxe vamale la import/ export în bugetul național al R. Moldova.

„Vreau să vă reamintesc că impozitele formează bugetul local, iar bugetul local plătește toate obligațiile sociale. Și de 33 de ani nu există alte formule în Transnistria. Prin urmare, aceasta nu este o victorie, aceasta este o înfrângere, înfrângerea voastră morală. Autoritățile moldovenești trebuie să-și vină în fire și să abandoneze calea agresiunii, să ia calea negocierilor pozitive și pașnice. Asta vă îndemn constant să faceți. Poate mă veți auzi cândva”, a conchis liderul separatist de la Tiraspol.

Amintim că toți agenții economici din R. Moldova, inclusiv cei regiunea transnistreană, care nu au relații fiscale cu sistemul bugetar național, achită, de la 1 ianuarie 2024, taxa vamală pe principii generale. Astfel, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod vamal al R. Moldova, agenții economici din Transnistria nu vor mai avea parte de scutiri, așa cum s-a întâmplat în ultimii 27 de ani.

Potrivit Serviciului Vamal, agenții din regiunea transnistreană vor achita taxa vamală pe principii generale, ținând cont de preferințele acordate în conformitate cu Tratatele și Acordurile internaționale la care R. Moldova este parte.

CITIȚI și Facilitate anulată: Agenții economici din Transnistria vor trebui să achite taxa de mediu la vămuirea mărfurilor, la fel ca cei din dreapta Nistrului

„În scopul asigurării principiului de echitate pentru toți reprezentanții mediului de afaceri din R. Moldova, taxa vamală urmează a fi percepută în baza Legii nr.172/2014 privind aprobarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor”, a comunicat Serviciul Vamal.

De menționat că noul Cod vamal, intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024, substituie Codul vamal vechi, Legea cu privire la tariful vamal și Legea cu privire la modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul R. Moldova de către persoane fizice.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md