FOTO // Cele mai FRUMOASE sate din România pe care trebuie să le vizitezi
Mai e puţin până începe vara şi te gândeşti deja la vacanţă? Nu trebuie să cauți peisajele rustice superbe din Elveţia sau Franţa, sunt şi în România. Şi nu numai că sunt, dar sunt cam de o sută de ori mai pitoreşti.
Prezentăm mai jos o galerie foto cele mai frumoase sate din România, strânse nu de pe internet, ci din poveştile de vacanţă ale prietenilor şi ale colegilor de redacţie (one.ro). Aşa că, în cazul în care plănuieşti o escapadă de weekend şi nu ştii ce destinaţie să alegi, inspiră-te de aici. Orice ai alege, nu poţi greşi, sunt toate superbe!
Botiza
În inima Maramureşului, pe Valea Izei, te aşteaptă un ţinut de poveste, locuit de oameni ce sfidează timpul neostenind niciodată. Botiza a fost atestată documentar în 1373 sub denumirea de Batizha şi, pe lângă frumuseţea locurilor care te va încânta cu siguranţă, aici poţi vizita şi mănăstirea Botiza sau izvorul cu ape minerale Borcut. Odată ajuns aici, mai poţi vedea şi Bârsana, alt sătuc de care maramureşenii sunt mândri şi care e la fel de pitoresc ca Botiza.
Ciocăneşti
Localitatea e alt sat de poveste. Îl găseşti pe valea Bistriţei, pe drumul ce leagă Moldova de Maramureş, nu departe de Vatra Dornei. Pe pancarta de la intrare o să citeşti „sat muzeu”, pentru că e unul dintre puţinele sate româneşti care a reuşit, în ciuda trecerii timpului, să-şi păstreze armonia arhitecturală într-o lume obsedată de termopane, artificii pompoase, finisaje moderne şi grilaje de inox. Numele îi vine de pe vremurile când sătenii făureau arme şi armuri pentru oştile voievozilor Moldovei. Legenda spune că Ştefan cel Mare ar fi stabilit locul de altar al Mănăstirii Putna slobozind în văzduh o săgeată făcută de oamenii acestor meleaguri. Aici găseşti şi case încondeiate. Da, ai citit bine. Case încondeiate. Sunt de o frumuseţe rară şi arată aşa:
Pleşa
Puţină lume ştie că în Bucovina, foarte aproape de Gura Humorului, se găseşte un sat foarte frumos, locuit exclusiv de polonezi. Limba română nu se aude decât de sărbători şi e folosită doar atunci când vin musafiri români. Pe lângă liniştea şi starea de bine care vin la pachet cu peisajele din imagine, acolo poţi afla foarte multe lucruri şi despre cultura, gastronomia şi tradiţiile poloneze. Iar dacă îţi plac drumeţiile, cu atât mai bine, poţi explora împrejurimile, orice părticică din Bucovina e un colţ de rai şi cu siguranţă îţi vor plăcea.
Rimetea
E unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania. Sătenii spun că aici soarele răsare de două ori. Şi, într-un fel, e chiar aşa. Localitatea e mărginită de versanţi abrupţi, care creează impresia că soarele se ridică de două ori pe cer. La Rimetea trebuie neapărat să ajungi dacă îţi plac escaladările şi sporturile aeronautice, pentru că - datorită felului în care e aşezată - Rimetea e destinaţia ideală pentru zborul cu parapanta, off the road şi drumeţii. Iar dacă eşti dispus să mai mergi încă 5 kilometri, poţi vizita şi Cetatea Colţeşti, care a fost ridicată în sex. al XIII-lea, pe o stâncă abruptă, pentru a le servi sătenilor ca loc de refugiu din calea invaziilor tătarilor.
Şirnea
Este un sat parcă ieşit din romanele lui J.R.R. Tolkien. E un sătuc din Braşov, amplasat la poalele Munţilor Piatra Craiului, la o altitudine de aproape 1 400 m. În 1960 Şirnea a fost declarat primul sat turistic din România, iar în prezent acolo se întâmplă o mulţime de evenimente interesante precum Focul lui Sumedru (ocrotitorul recoltelor şi oierilor), care are loc în fiecare an în 25 octombrie. Atunci copiii din sat se îmbracă în portul popular specific locului, fac un foc mare şi dansează în jurul lui. Cei mai curajoşi dintre ei sar prin foc sau sar peste focul lui Sumedru, cum spun sătenii.
Ţibăneşti
Comuna Ţibăneşti se află situată la limita sudică a judeţului Iaşi, la o distanţă de 50 km faţă de municipiul Iaşi şi oraşele Vaslui şi Roman. Ce poţi vizita? Conacul „Petre P. Carp” - datează din secolul al XIV-lea. „Mausoleul şi Parcul” se întinde pe o suprafaţă de 7,82 ha. În vara anului 1905 bunicul lui Petre P. Carp, Ion Carp, a reclădit conacul, adăugând un etaj peste parterul şi etajul deja existent cu o terasă mare de pe care se întinde o frumoasă vedere asupra parcului şi asupra câmpiilor. Conacul este înconjurat de parcul Dendrologic Petre P. Carp, înfiinţat în secolul al XIX-lea, din iniţiativa lui Petre P. Carp, pe proprietatea familiei sale. Vegetaţia este formată din arbori indigeni şi exotici cu specii lemnoase ornamentale şi forestiere. Conceptul în stil mixt-alei drepte şi curbe pietruite, bazin cu apă central.
Viscri
Este o localitate cu 1 000 de oameni care a ajuns cunoscută în toată lumea după ce prinţul Charles şi-a cumpărat o casă acolo. Judecând după fotografii, nici nu e greu să-ţi imaginezi de ce s-a îndrăgostit moştenitorul coroanei britanice de meleagurile Braşovului. Ce trebuie să ştii despre Viscri, în caz că alegi să-l vizitezi? Păi, în primul rând trebuie să ştii că adăposteşte una dintre cele mai spectaculoase şi mai vechi biserici fortificate săseşti, care a fost înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO. Dacă ajungi acolo nu trebuie să ratezi nici supa de găină cu tăieţei, pâinea pe vatră şi dulceţurile. Puţină lume ştie de Dulceaţa de Viscri, lansată oficial în 2012 la Paris. Francezii o pot cumpăra la pachet cu un săculeţ şi o linguriţă de argint, dar tu o poţi primi în schimbul unui zâmbet, sătenii din Viscri sunt foarte generoşi.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski