FOTO // CEA MAI MICĂ ţară din lume. Unde se află statul european cu doar 50 de locuitori
Principatul Sealand este, de facto, cea mai mică ţară din lume. Cei aproximativ 50 de cetăţeni sunt conduşi de Principele Michael, care bate monedă, eliberează paşapoarte şi conferă titluri nobiliare, scrie Mediafax.
La aproape şapte mile marine (n.r. - 12,9 kilometri) în largul coastei Suffolk, în Marea Nordului, se află o veche construcţie, care, pentru cei mai mulţi, pare să fie o platformă petrolieră părăsită. HM Fort Roughs, un fort militar abandonat, reprezintă, de fapt, teritoriul celui mai mic stat din lume, Principatul Sealand, relatează Daily Mail. Micronaţiunea are o suprafaţă de 40 000 de metri pătraţi şi o „linie de coastă" de 400 de metri.
Istoria micului principat începe în 1966, în ajunul Crăciunului, când Paddy Roy Bates, fost maior în armata britanică, a decis să ocupe Fort Roughs, abandonat cu zece ani mai devreme. Bates intenţiona să lanseze un post de radio pirat care să emită din afara apelor teritoriale britanice, evitând eventualele sancţiuni. Radiourile pirat care transmiteau muzică pop şi rock ofereau o alternativă la programul BBC şi erau la mare căutare în Anglia anilor '60. Posturile emiteau de pe vase aflate în larg sau de pe platforme ori forturi abandonate, care se aflau în apele internaţionale, la o distanţă mai mare de trei mile marine de ţărmul britanic, conform legii de atunci. După ce au îndepărtat un alt grup care dorea să ocupe HM Fort Roughs, Paddy Roy Bates, soţia sa Jane şi copiii Michael şi Penelope au părăsit Anglia pentru Marea Nordului.
Principatul Sealand nu este însă singura micronaţiune din lume. De-a lungul timpului, numeroase persoane, familii sau grupuri au încercat să ocolească legile sau să profite de neclarităţi ale acestora şi să-şi fondeze propria ţară. Un exemplu relevant este Principatul Râului Hutt, cea mai veche micronaţiune din Australia. Fondat în 1970, în urma unei dispute între Leonard Casley şi autorităţile australiene, statul se întinde pe 75 de kilometri pătraţi. Casley, ulterior Principele Leonard, a proclamat independenţa zonei faţă de Guvernul australian, menţinând însă loialitatea faţă de coroana britanică. O lege veche de sute de ani, semnată de Henric al VII-lea în 1495, împiedică, practic, autorităţile din Australia să ia măsuri împotriva statului separatist.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”