FOTO // Ce se întâmplă cu tancurile rusești pe care le CAPTUREAZĂ ucrainenii. Decizia neașteptată a autorităților statului vecin, după o săptămână de război
Ucrainenii au reușit să pună mâna pe diverse echipamente confiscate de la trupele ruse cărora le-au blocat avansul în țară. Statul oferă acum lămuriri referitoare la posesia acestora.
Războiul dintre Rusia și Ucraina intră în a doua săptămână, iar urmările primelor zile de bătălie se văd deja în toate zonele atacate de către armata rusă. trimisă peste graniță.
Ucrainenii, însă, rezistă mult mai bine decât se aștepta lumea, mai ales decât se aștepta Vladimir Putin, care spera ca luptele să se încheie chiar până în data de 2 martie. Au apărut, astfel, o mulțime de imagini cu vehicule militare rusești abandonate în diverse zone din Ucraina. Desigur, veridicitatea și contextul imaginilor nu pot fi verificate independent, însă există surse americane care vorbesc și despre faptul că soldații ruși, mulți dintre ei tineri nepregătiți pentru război, se predau și părăsesc de bunăvoie camioanele și tancurile cu care au intrat în țară. Unii chiar ar și sabota vehiculele, găurind rezervoarele.
Pentru că aceste vehicule pot fi rechiziționate ulterior de ucraineni, fie ei militari sau civili, se nasc natural întrebări referitoare la dreptul de proprietate asupra unor astfel de vehicule și, poate chiar mai important, întrebări privitoare la aspectele fiscale ce derivă din a deține un tanc.
Ca să liniștească pe civilii care ar putea duce acasă un astfel de vehicul blindat, autoritățile ucrainene au transmis detalii importante și de-a dreptul îmbucurătoare. Astfel, niciun echipament militar rusesc confiscat nu va trebui să fie declarat pentru a fi impozitat ulterior.
„Ați capturat un tanc rusesc sau un vehicul blindat și nu știți cum să îl declarați? Nu vă temeți și continuați să vă apărați patria-mamă!” transmite NACP – Agenția Națională pentru Protecție împotriva Corupției din Ucraina, prin intermediul filialei locale a Interfax.
Ulterior, agenția anti-corupție a oferit și clarificări, arătând că „nu e nevoie să declarați tancurile rusești capturate sau alte echipamente, deoarece costurile acestora nu depășesc 100 de salarii minime.”
Acest moment apare în contextul în care luptele din Ucraina se intensifică și conflictul intră în a opta zi. Mai multe orașe din Ucraina, inclusiv Kiev și Harkov, continuă să fie bombardate de către ruși. Peste un milion de oameni au fugit deja din calea războiului, iar cifra este în continuă creștere, conform datelor furnizate de către agenția pentru refugiați din cadrul ONU.
NACP a mai transmis că aceste „trofee de război” nu vor trebui declarate pentru a fi impozitate de către stat și pentru că dobândirea lor este ”în legătură cu agresiunea la scară mare a Federației Ruse” împotriva ”statului ucrainean independent și suveran.”
”Mulțumită curajului și victoriei apărătorilor statului ucrainean, echipamentul militar inamic ajunge la voi deja distrus și dezafectat, ceea ce îl face imposibil de evaluat în concordanță cu legea”, mai arată NACP referitor la cea mai mare parte a tancurilor și blindatelor, care oricum nu ar mai putea fi conduse.
„În paralel, NACP continuă să asigure posibilitatea tehnică de a oferi notificări cu privire la schimbările importante în privința statutului de proprietate pentru achiziția de obiecte capturate de la armata rusă, în cazul în care se dorește declararea acestora”, concluzionează comunicatul de presă citat de theguardian.com., transmite fanatik.ro.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski