FOTO // Armata ucraineană a reușit să distrugă primul bombardier nuclear strategic al Rusiei, într-un atac cu drone asupra unei baze aeriene
Ucrainenii au reușit să distrugă primul bombardier nuclear strategic al Rusiei, într-un atac cu drone asupra bazei aeriene Solți, din regiunea Novgorod. Imagini cu avionul incendiat pe pistă au fost recent publicate de mass-media ruse și preluate apoi pe rețelele sociale. Este vorba despre un bombardier supersonic Tupolev Tu-22M3, care în codificarea NATO e cunoscut sub numele de „Backfire”.
Baza aeriană atacată de dronele ucrainene se află la circa 160 de kilometri de cea mai apropiată „frontieră” NATO (Estonia) și la aproximativ 650 de kilometri de frontiera ruso-ucraineană.
„Regimul de la Kiev a întreprins un atac terorist cu ajutorul unei drone împotriva aeroportului militar din regiunea Novgorod”, a comunicat ministerul rus al Apărării. „Ca urmare a atacului terorist, un incendiu a izbucnit pe pista aeroportului, prompt stins de către pompieri. Un avion a fost avariat”.
Avioanele Tu-22M „Backfire” sunt des folosite de Rusia pentru a lansa rachete de croazieră folosite pentru distrugerea portavioanelor asupra țintelor din Ucraina. Avioanele lansează rachetele de la distanță sigură, din spațiul aerian al Rusiei, fără să intre în spațiul aerian ucrainean.
„Backfire” s-a remarcat în special prin lansarea de rachete antinavă Kh-22/Kh-32 asupra țintelor civile ucrainene, începând cu luna mai 2022. De asemenea avioanele Tu-22M fac parte din arsenalul nuclear strategic al Rusiei, ele putând lansa inclusiv rachete nucleare. Peste 500 de astfel de bombardiere au fost produs în URSS și Rusia între 1969 și 1993. În prezent, Federația Rusă dispune de circa 60 de bombardiere strategice Tu-22M3 „Backfire” operaționale.
Guvernul de la Chișinău, reacție la noul plan al Rusiei, dezvăluit de „Kommersant”: „Criza umanitară din regiunea transnistreană este creată și menținută artificial de Rusia cu scopul de a produce un conflict intern în R. Moldova”
IGIENĂ // Blocurile sanitare din peste 160 de școli din R. Moldova, renovate până în 2026
Condamnatul Ilan Șor, UNEALTA Moscovei în evitarea sancțiunilor economice impuse de SUA. Acesta a fost plasat în conducerea unei BĂNCI