FOTO Aglomerație, poezie și „cărți deschise”
Cititorii care apăreau necontenit, cărțile la reduceri, poeții de toate vârstele și ritmurile de muzică jazz au constituit atmosfera „Nopții cărților deschise”, desfăşurată ieri la Chişinău. Așa cum ne-am obișnuit deja, la fiecare început de martie editura Cartier organizează acest eveniment așteptat de publicul cititor.
Și în acest an spectacolul a avut loc la Librăria din Centru, acolo unde produsele editoriale ale Cartier-ului au fost vândute la jumătate de preț.
„Cele 50% reprezintă un gest de respect al editurii față de cititorul care cumpără cărți în celelalte 364 de zile”, a menționat directorul editurii, Gheorghe Erizanu. „Prezența unui public tânăr a fost evidentă. În 20 de ani, noi am crescut practic patru generații de tineri, care sunt cititori Cartier”, a mai remarcat editorul.
Momentul amintirilor
Seara a început cu un moment poetic dedicat lui Dumitru Matcovschi de către prietenul său, actorul Vitalie Rusu. „Îi felicit pe cei de la Cartier care fac un lucru extraordinar. În anii '95, trebuia să fii nițel deplasat să te apuci să faci o editură”, a remarcat actorul. Cât despre Dumitru Matcovschi, el mărturisește că, atunci când îi telefona, îi spunea „Și-i asta, măi? Era ca o rană deschisă, era ca un om cu nervii dezveliți, un om cu inimă mare pe care mulți nu l-au cunoscut cu-adevărat”, a spus actorul.
Premiul „Om de cuvânt”
Editura Cartier a decernat pentru al treilea an consecutiv premiul „Om de cuvânt”. În 2013, laureat al acestui premiu a fost desemnat scriitorul Vladimir Beșleagă, anul trecut - scriitoarea Maria Șleahtițchi, iar în acest an premiul a fost oferit criticului literar, Lucia Țurcanu, una dintre cele mai active participante la lansările editurii.
În discursul ei, Lucia Țurcanu a recomandat două cărți. Este vorba de „romanul lui Emilian Galaicu-Păun, Țesut viu. 10X10 și volumul lui Eugen Lungu, De ce spunem așa. Ambele sunt cărți cu link-uri, în care veți găsi multe trimiteri la alte cărți și care vă vor deschide ușa către biblioteca lumii”, a menționat laureata.
De la minister, la librărie
Printre cititorii nerăbdători să își găsească cartea preferată l-am observat și pe ex-minstrul Justiției, Oleg Efrim, care ne-a povestit că acum are mai mult timp „și nu doar pentru a vizita librăriile, dar chiar și pentru a citi, ceea ce mă bucură nespus. Pe moment, citesc cărțile lui Hemingway”, a precizat ex-ministrul, care a profitat de această zi pentru a face achiziții noi.
„Am luat toate cărțile lui Ion Druță apărute la Cartier, câteva dicționare pentru băiatul meu, Paul, și câteva cărți pe care mi le-a recomandat editorul Gheorghe Erizanu”, a adăugat ex-ministrul.
Maraton poetic și cumpărători
Seara a continuat cu tradiționalul „Maraton poetic” la care au participat poeții afirmați Marcela Benea, Vasile Romanciuc, Nicolae Popa, Alexandru Corduneanu, dar și poeții tineri Virgil Botnaru, Maria Pilchin, Alexandru Cosmescu, Aurelia Borzin și mulți alții. Momentele muzicale au fost asigurate de Valericu Culea cu muzică jazz live.
La casă, cumpărătorii erau tot mai mulți, iar pe rafturi numărul cărților scădea.
„Am văzut și ediții noi pe care nu le am, dar multe dintre cele care sunt la reduceri le-am procurat în anii precedenți. Prețul este unul accesibil. Eu am luat cartea „Falsul Dimitrie” de Dumitru Crudu și un manual de engleză”, a spus cititoarea Natalia Volontir.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”