FOTO // A VII-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, inaugurată la Chișinău, una dintre „capitalele unite de limba română”: „E un semn că, în aceste vremuri tulburi, arta redevine un refugiu”
Cea de-a VII-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, care adună, în premieră, toate teatrele naționale de pe ambele maluri ale Prutului, a demarat joi-seară la Chișinău.
Sala arhiplină a Teatrului Național „Mihai Eminescu” (TNME) de la Chișinău a aplaudat îndelung atât discursurile oficiale, inclusiv ale celor „doi miniștri ai unei singure culturi” de la București și Chișinău, cât și premiera spectacolului „Capcana” (după „Fuga” lui Mihail Bulgakov), în regia lui Petru Hadârcă, dar și replicile din timpul reprezentației, cum ar fi: „Rușii nu se mai satură niciodată de război”.
Prezentă la inaugurarea evenimentului organizat sub Înaltul Patronaj al președinților Maia Sandu și Klaus Iohannis, prim-ministra Natalia Gavrilița a ținut să remarce „relațiile actuale excelente” cu România, „podurile” construite „și la propriu”, dar și faptul că, dacă la acest eveniment au fost vândute toate biletele, înseamnă că „publicul este însetat de cultură”.
„Săptămâna aceasta este una plină de evenimente culturale. Miercuri a avut loc ședința comună a Comisiilor Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din Republica Moldova și România, iar astăzi se dă startul celei de-a 7-a ediții a Reuniunii teatrelor naționale românești. Mi-au spus colegii că biletele pentru spectacolul „Capcana”, care deschide reuniunea, s-au vândut foarte repede și s-au vândut toate. Este un semn că acest festival teatral a fost așteptat, că oamenii sunt însetați de cultură. E un semn că, în aceste vremuri tulburi, arta redevine un refugiu, o doză de inspirație pentru cei care prețuiesc libertatea de exprimare, spiritul critic și creativitatea. E un semn că, în secolul 21, ura, teroarea și violența nu-și mai au locul și că pot fi combătute prin educație și cultură. Salut prezența la această Reuniune și a Teatrului Naţional din Kiev – un simbol al rezistenței, al luptei pentru pace, libertate și speranță”, a spus șefa Guvernului.
Sergiu Nistor, consilierul președintelui Klaus Iohannis, a citit mesajul adresat de șeful statului român, subliniind că teatrul a fost întotdeauna „simbolul identității naționale la români”, ministrul Culturii de la Chișinău, Sergiu Prodan, a declarat că, în Europa, cultura română este „trunchiată” fără cea din R. Moldova, iar omologul său de la București, Lucian Romaşcanu, a felicitat „capitalele unite de limba română” cu faptul că Reuniunea Teatrelor Naționale Românești „și-a făcut cei șapte ani de-acasă”.
„Se spune că, atunci când armele vorbesc, muzele tac. (...) Îmi doresc ca muzele să vorbească așa de tare, încât armele să tacă”, a apreciat importanța unor asemenea evenimente oficialul de la București.
Liviu Jicman, directorul Institutului Cultural Român (ICR), a propus, de pe scena teatrului-gazdă al evenimentului, ca această reuniune să devină internațională, fiindcă „are calitate și trebuie s-o arătăm lumii”, iar preşedintele Uniunii Teatrale din România, Dragoş Buhagiar, a solicitat audienței să țină un minut de reculegere în memoria predecesorului său, Ion Caramitru, cel care a inițiat, alături de directorul TNME din Chișinău, Petru Hadârcă, Reuniunea Teatrelor Naționale Românești.
Menționăm că la cea de-a VII-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești participă 17 teatre de pe ambele maluri ale Prutului. Programul Reuniunii, care va avea loc până pe 28 septembrie curent, conține 24 de spectacole în sălile de teatru, nouă audiții ale spectacolelor radiofonice, lansări de carte, proiecții de film, expoziții de fotografie, ateliere și master-class-uri, evenimente on-line.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”