FOTO // A fost CONDAMNAT la doi ani de închisoare, iar acum lucrează avocat la firma FONDATĂ de Alexandru Tănase
Fostul vicepreședinte al Curții de Apel Chișinău, Gheorghe Crețu, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul morții lui Sorin Paciu, ucis la vânătoarea ilegală din „Pădurea Domnească”, și-a găsit de lucru.
Ex-judecătorul Gheorghe Crețu muncește în perioada în care își ispășește cei doi ani de închisoare cu suspendare, la Biroul asociat de avocați „Hanganu, Tănase & Partenerii”, fondat în 2007 de președintele Curții Constituționale (CC) Alexandru Tănase și Janeta Hanganu, scrie anticoruptie.md.
Sursa citată a mai scos la iveală faptul că Alexandru Tănase i-a formulat o recomandare bună fiului lui Gheorghe Crețu, pentru ca acesta să ajungă judecător, după ce candidatura acestuia fusese respinsă anterior de președintele Nicolae Timofti. Tânărul absolvent al Institutului Național de Justiție nu a fost de acord cu decizia președintelui Timofti și a insistat pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii să-l propună repetat pentru obținerea postului de judecător.
La sfârșitul anului 2014, membrii Consiliului nu au dat curs solicitărilor și au respins candidaturile tinerilor absolvenți ai INJ, inclusiv a lui Corneliu Crețu. Totuși, în octombrie 2015, la cererea lui Corneliu Crețu, CSM a remis la Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor materialele pentru o reevaluare „în vederea realizării procedurilor de rigoare pentru accedere în funcţie de judecător”.
În decembrie, Colegiul a admis candidatura lui Corneliu Crețu cu 79 de puncte – oferindu-le astfel posibilitatea să se înscrie la concursurile pentru funcțiile vacante din sistemul judecătoresc. Punctajul minim pe care trebuie să-l acumuleze un candidat la funcția de magistrat este de 70.
Crețu junior a luat o parte din puncte datorită recomandărilor pe care le-a obținut. Printre cei care l-au recomandat pe Corneliu Crețu este Ion Țurcan de la Judecătoria sectorului Centru, Nelea Budăi, vicepreședinta Curții de Apel Chișinău, dar și Alexandru Tănase, președintele Curții Constituționale, mai notează anticoruptie.md.
Amintim că omul de afaceri Sorin Paciu a fost împuşcat mortal pe 23 decembrie 2012, în timpul unei partide ilegale de vânătoare în Pădurea Domnească, unde au mers la vânat mistreţi peste 30 de oameni de afaceri, judecători şi procurori.
Tragedia, care a scos la iveală nereguli grave în instituţiile de drept din R. Moldova, a fost tăinuită de toţi participanţii la vânătoare timp de două săptămâni. La vânătoarea fatală a luat parte un şir impunător de politicieni, oameni de afaceri, judecători şi procurori, dintre care o mare parte - din anturajul controversatului Vladimir Plahotniuc.
VIDEO // În mai multe raioane din nordul R. Moldova ninge și astăzi: Camioanele circulă cu dificultate pe un drum din Râșcani
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”