FOTO // CINCI cărți de citit la început de toamnă
A venit toamna, afară se face mai răcoare, ce poate fi mai frumos decât să stai la o terasă cu un ceai sau un pahar de vin și să citești o carte? Iată cinci sugestii făcute de Bookaholic, în baza ultimelor apariții la editurile românești.
1. „J. Ființă sexuală” de Kenzaburo Oe
După „Stârpiți răul de la rădăcină, împușcați copiii” și „17”, cărțile câștigătorului de Nobel Kenzaburo Oe au intrat indiscutabil pe lista noastră de lecturi. E vorba de o carte în care tânărul J se luptă cu propria sexualitate, care „practică” chikan, în trenurile din Tokio, mai precis, o formă de agresiune a femeilor. E o carte dură, așa cum ne-a obișnuit Oe, în care ne dăm seama de straturile ascunse, întunecate, ale naturii umane.
Și îți dai seama de asta încă de la început: „Oare o să reușesc până la urmă să-mi împlinesc universul meu sexual? s-a întrebat J, împresurat de o pâclă de nesiguranță și neputință”.
2. „Câteva lucruri despre tine” de Florin Irimia
Noua carte scrisă de Florin Irimia adoptă covenția discuției dintre terapeut și un potențial sinucigaș. E o poveste cu dezastre, cu traume de tot felul, multe dintre ele legate de părinți, din nou un personaj obsedat de femei și preocupat de propria sexualitate, cu mici și mari drame de familie care lasă răni adânci, totul scris într-un stil foarte alert, dinamic, cu umor sau precis cinism, chiar și atunci când moartea pare să-l însoțească pe personaj la fiecare pas, o carte plină de referințe din cultura pop, de la Woody Allen la Roman Polanski.
3. „Cum să ne gândim mai mult la sex” de Alain de Botton
Filosoful nostru pop preferat revine cu o nouă carte, de data aceasta despre sex. Putea rata subiectul? Nu putea. Practic, ce spune el e că ne gândim prea puțin la sex sau o facem greșit. Așa că trece cu o privire din avion prin istoria sexualității, întoarce subiectul pe toate părțile și ne dă sfaturi de viață sau, mai precis, sfaturi să fim mai dezinhibați și mai conștienți când vine vorba de propria sexualitate. Ca de obicei, jonglează cam prea lejer cu lucrurile, dar e o lectură simpatică, aș zice, pentru începutul de toamnă. Că tot stăm mai mult în casă.
4. „Trois” de Julian Barnes
Julian Barnes e de mult timp printre preferații noștri, cu stilul lui aparte, rafinat, ce combină umorul cu nostalgia și cu multiplele straturi ale emoțiilor umane. „Trois” (în engleză Taking it over) reia o temă cu care Barnes ne-a obișnuit – prietenii din copilărie, adolescență care se reîntâlnesc, trecerea timpului, recursul la trecut și memorie, sentimentele care rămân, se transformă și se ascund. O femeie și doi bărbați care se îndrăgostesc de ea, un triunghi amoros și replici spumoase, cu asta vine „Trois” a lui Julian Barnes, o carte mai veche de-a autorului, abia acum tradusă.
5. „Fugara” de Alice Munro
Că tot vorbim de preferați, Alice Munro are și ea un rol aparte pe lista noastră. I-am luat cărțile pe rând („Prea multă fericire” - cronică aici și „Dragă viață” - cronică aici, a venit momentul să citim și „Fugara”. E vorba de opt povestiri scurte, dintre care trei cu același personaj, aceiași oameni normali din universul lui Munro, aceeași subtilitate și lucruri spuse pe jumătate, lăsându-ne doar să ghicim adevăratele motivații psihologice din spatele întâmplărilor.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski