Fostul șef de la BEM, condamnat la 10 ani de ÎNCHISOARE: A sustras din bancă 100 de milioane de dolari, iar valoarea bunurilor acestuia pe care oamenii legii au pus sechestru se ridică la doar 200 de mii de euro
Viorel Bîrcă, fostul președinte interimar al SA „Banca de Economii” (BEM), una dintre cele trei instituții bancare implicare în jaful bancar, a fost condamnat astăzi la 10 ani de închisoare cu executare de către magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.
Potrivit Procuraturii Anticorupție, acesta a sustras din SA „Banca de Economii”, împreună cu alte persoane, suma de 100 de milioane de dolari.
Cauza penală pe numele lui Bîrcă a fost disjunsă din cauza penală în care mai erau învinuiți de escrocherie în proporții deosebit de mari în interesul unei grupări criminale organizate Ion Ropot, fost administrator special al BEM, Dumitru Ţugulschi, fost preşedinte la „Unibank”, şi Natalia Rahuba, fost preşedintă la „Banca Socială”.
Acuzatorii de stat susțin că cei patru au participat, în perioada anilor 2013 - 2014, la sustragerea a 100 de milioane de dolari din BEM, aflată atunci în proces de lichidare.
„Potrivit materialelor, condamnatul, în perioada iulie 2013 – septembrie 2014, deținând funcția de președinte interimar al SA „Banca de Economii”, fiind membru grupului criminal și acționând în interesele acestui grup, având atribuții de organizare a activității băncii și de asigurare a utilizării raționale a fondurilor financiare ale Băncii de Economii SA, a falsificat șapte ordine SWIFT – (ordine de plată efectuat prin sistemul internațional de plăți) și, fiind coautor, a sustras din instituția financiară, mijloace bănești în sumă de 100 de milioane de dolari SUA”, arată Procuratura Anticorupție.
Judecarea acestei cauze a durat trei ani, iar inculpatul nu și-a recunoscut vina.
Totuși, instanța l-a recunoscut vinovat pe inculpat de delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal și, pe lângă cei zece ani de închisoare executați în penitenciar de tip închis, acesta a fost privat de dreptul de a ocupa funcții în domeniul financiar-bancar pe un termen de 5 ani.
Totodată, din contul condamnatului va fi încasat, în beneficiul BEM, un prejudiciu material în sumă de 100 de milioane de dolari, iar în beneficiul statului - cheltuieli judiciare în sumă de 32 550 de lei.
Instanța a menținut sechestrul pe jumătate din bunurile ce aparțin condamnatului în valoare de aproximativ patru milioane de lei (puțin peste 200 de mii de euro - n.r.) în vederea garantării recuperării prejudiciului.
Sentința nu este definitivă și poate fi contestată în următoarele 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.
Cursă NOUĂ de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Cetățenii R. Moldova vor putea ajunge, fără escală, în „capitala fotbalului” din Anglia
Cazul teribilului accident de la Strășeni în care au ars de vii cinci persoane, iar patru copii au ajuns la spital: Tânărul de 22 de ani care a provocat acel carnagiu a ajuns pe banca acuzaților și riscă 13 ani de pușcărie
Curtea de Apel Chișinău activează „pe jumătate”: Situație pe muchie și la curțile de apel de la Cahul și Comrat