Fostul președinte al Estoniei, Toomas Hendrik Ilves: „Nimic din ceea ce vă oferă UE nu vă poate oferi Rusia. Votul Dvs. este între democrație și un bardakistan sovietic, între prosperitate și sărăcie”
Aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi „o dreptate istorică” în raport cu un stat care a fost ocupat după al Doilea Război Mondial și care se întoarce în familia europeană, este convins fostul președinte al Estoniei, Toomas Hendrik Ilves.
„Republica Moldova a fost ruptă de România, iar noi am fost despărțiți de familia țărilor nordice, astfel că pentru noi a fost o reîntoarcere în Europa. Cred că este foarte important și este un element care ar trebui introdus în mesajele pe care le promovați: că vă întoarceți în Europa, după ce ați fost separați într-un mod violent și brutal de cultura europeană. Acest lucru este valabil și pentru România, dar ei s-au întors mai devreme. Uitați-vă la evoluția fulminantă a României de când a intrat în familia europeană. Este una dintre cele mai rapide creșteri din UE. Nu este doar pentru că au acces la mai mulți bani, ci și pentru că își reconstruiesc țara. Toate acestea sunt beneficiile Uniunii Europene. Republica Moldova trebuie să fie acolo”, a declarat Toomas Hendrik Ilves într-un interviu oferit Agenției IPN.
Ministru de Externe în perioada pregătirii Estoniei de aderare la UE, Toomas Hendrik Ilves a arătat că, la sfârșitul anilor 90 ai secolului trecut, cea mai mare parte a conaționalilor săi nu înțelegea atunci ce înseamnă UE cu adevărat și circulau o mulțime de sloganuri stupide, cum ar fi „de ce ne mai trebuie o uniune, de ce trebuie să mergem dintr-o uniune în alta”, iar asta din cauza cuvântului „uniune”: „Nivelul de percepție a ceea ce este și ce face UE era foarte scăzut, motiv pentru care au fost necesare numeroase explicații”.
Totuși, în Estonia nu au fost pompați sute de mii de dolari în campanii antieuropene, așa cum se întâmplă în Republica Moldova.
„Când noi am început, Rusia nu era împotriva aderării noastre la UE, și asta pentru că încă nu înțelegeau cât de importantă este Uniunea Europeană. Ei operau preponderent în cadrul organizațiilor sovietice care existau la acel moment. Abia mai târziu au început să realizeze că aderarea la UE reprezenta o amenințare, atunci când țările din comunitate au început să prospere mai repede decât ne-am fi putut imagina. Același lucru este valabil și pentru acordul de asociere pe care îl are Republica Moldova. Acesta presupune mai multă putere, mai multe drepturi. În 1999, acest aspect nu era perceput de ruși drept o amenințare. Ceea ce ar funcționa în cazul populației proruse din Republica Moldova sunt beneficiile economice, o viață mai bună. Pe de altă parte, Rusia înseamnă sărăcie. Poate că le vor arunca niște bănuți rușilor care locuiesc în Republica Moldova, dar nu vor investi niciodată în industrie, agricultură sau ecologie. Nimic din acestea nu se va întâmpla. Nimic din ceea ce vă oferă Uniunea Europeană nu vă poate oferi Rusia”, a punctat fostul președinte estonian din perioada anilor 2006 - 2016.
Potrivit fostului oficial din Estonia, votul cetățenilor R. Moldova de duminică, în cadrul referendumului pentru integrare europeană, este „între democrație și un bardakistan sovietic, între prosperitate și sărăcie, între viitor și trecut”.
Nicolae Enciu // Revoluția din Decembrie 1989, moment decisiv în istoria contemporană a României: 1989: prăbușirea imperiului lui Stalin în Europa Centrală și de Est
A convins mai multe persoane să ia credite de la BEM, dar banii au ajuns pe contul personal: 11 ani de pușcărie și 4,7 milioane de lei întoarse BEM-ului
După centrala nucleară de la Cernavodă, și centrala Petrom de la Brazi, România, va furniza energie electrică R. Moldova