VIDEO // Fostului deputat condamnat pentru SPIONAJ în favoarea Rusiei, REJUDECAT. Acesta va fi cercetat în stare de libertate
Ex-deputatul PDM Iurie Bolboceanu, condamnat la 14 ani de detenţie, în penitenciar de tip închis, pentru trădare de patrie şi spionaj în favoarea Rusiei, va fi rejudecat. Curtea de Apel Chişinău a decis miercuri, 19 iunie, că dosarul va fi trimis în prima instanță pentru a fi reexaminat. În această perioadă Bolboceanu va fi cercetat în stare de libertate.
Ziarul rusesc Kommersant a scris că Iurie Bolboceanu a fost achitat din cauză că s-ar fi comis anumite erori de procedură în procesul de judecată al fostului deputat.
Iurie Bolboceanu a fost reţinut în flagrant pe 17 martie 2017, în momentul în care avea o întrevedere cu un ataşat militar al Ambasadei Rusiei la Chişinău, Alexandr Grudin, căruia îi oferea pe parcursul ultimilor ani informaţie de importanţă de stat. Imediat după această situaţie, Chişinăul l-a expulzat din Republica Moldova pe diplomatul rus Alexandr Grudin, alături de alţi patru angajaţi ai Ambasadei ruse.
Atunci, procurorii au efectuat perheziţii la domiciului lui Bolboceanu, unde ar fi găsit probe relevante ce ar demonstra vinovăţia lui. „A fost constatat faptul că fostul demnitar a fost racolat de către un serviciu de spionaj străin cu mai mult timp în urmă, cu scopul de culegere şi tranmitere a informaţiilor în dauna statului Republica Moldova. Ne demonstrează faptul dat caracterul clandestin al întâlnirilor, canalele de securizare de transmitere a informaţiilor, remunerarea acestuia pentru informaţia livrată”, a menţionat procurorul de caz, Anatolie Pitel.
Acesta a mai adăugat că la domicilul fostului ales al poporului a fost găsit un telefon mobil care era folosit exclusiv pentru comunicarea între el şi agentul serviciului străin, dar şi mijloace băneşti în sumă de 23 de mii de dolari. Mai târziu, procurorii au comunicat că informaţiile furnizate de Bolboceanu către serviciile ruseşti ţineau de date concrete anticipative privind strategiile şi tacticile unor reforme legislative naţionale de importanţă majoră, acumulate de la figuri politice decizionale, date personale şi vulnerabilităţi ale persoanelor cu funcţii înalte în stat, promotori ai reformelor politice.
De asemenea, informaţiile vizau evoluţia tactică a acţiunilor de implementare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, informaţii detaliate referitor la intenţiile şi planurile legislative ale grupurilor parlamentare de guvernământ, bazate pe date culese din interiorul formaţiunilor politice.
Sursa: Adevărul
Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi