17:12:02 12.01.2025
Stiri

DOC // Fostul Ambasador al R. Moldova în SUA critică proiectul de lege Magnitsky, elaborat de Ministerul Justiției: Necesită o „revizuire serioasă”

Actualitate 14.12.2022 12:28 Vizualizări2074 Autor: Ziarul National
DOC // Fostul Ambasador al R. Moldova în SUA critică proiectul de lege Magnitsky, elaborat de Ministerul Justiției: Necesită o „revizuire serioasă”

Liderul Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, unul dintre aprigii promotori ai adoptării Actului Magnitsky la nivel național, critică proiectul de lege anunțat recent de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

„Proiectul de lege Magnitsky scris în 2019 - 2021 în fostul Parlament era mai aproape de sensul Global Accountability Act (Magnitsky Law) decât ceea ce a „născut” actualul Minister al Justiției, care se vrea mai degrabă un surogat legal în condițiile lipsei de rezultate în cele mai vibrante anchete de rezonanță”, comentează fostul Ambasador al R. Moldova în SUA.

Potrivit lui Igor Munteanu, primul efect al unei eventuale legi Magnitsky este înghețarea tuturor activelor deținute de cetățeni puși pe liste internaționale de sancțiuni.

„Alinierea R. Moldova la acest regim de sancțiuni servește la preluarea acestui standard de integritate. Legea Magnitsky e un instrument de sancțiuni personalizate contra unor cetățeni străini de regulă, fără a substitui legile interne și ancheta propriu-zisă”, explică Munteanu.

Liderul CUB amintește că legi de tipul „Magnitsky” au fost adoptate în 35 de state, inclusiv în 27 din statele UE.

„R. Moldova ar putea fi a 36-a, dar cu o revizuire serioasă a conceptului propus de Ministerul Justiției, care nu l-a înțeles bine”, spune fostul deputat Igor Munteanu.

Amintim că ministrul Sergiu Litvinenco a anunțat, în ziua în care Marea Britanie a decis înghețarea tuturor activelor care aparțin oligarhilor fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, o inițiativă legislativă - „Legea Magnitsky Moldova” - menită să transpună sancțiunile internaționale în legislația națională.

„Una dintre măsuri este că tuturor celor care vor fi incluși în lista de sancțiuni Magnițki sau altele similare li se vor îngheța toate bunurile deținute în R. Moldova. Aceasta înseamnă că ei nu vor putea să vândă, să doneze sau să le transfere către alte persoane. Gestionarea curentă va putea fi realizată de către persoane autorizate de către statul R. Moldova. Cu alte cuvinte, statul va putea prelua administrarea bunurilor persoanelor incluse în lista sancțiunilor și a celor afiliate acestora”, a afirmat ministrul.

De asemenea, furnizarea de servicii bancare va fi interzisă în cazul persoanelor sancționate, iar tranzacțiile le vor fi blocate în R. Moldova.

Și persoanele juridice cu legături cu persoanele incluse în lista de sancțiuni vor avea de suferit, iar statul va avea posibilitatea să retragă autorizațiile și licențele companiilor care aparțin persoanelor sancționate sau a celor afiliate.

Documentul ar urma să fie aprobat de Parlament în lectură finală și publicat în „Monitorul Oficial” până la finele anului curent.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md