17:01:32 23.11.2024
Stiri

REPORTAJ // Fosta Bancă de Stat a Moldovei

Social 13.12.2014 15:06 Vizualizări3805 Autor: Daniela Hadei


REPORTAJ // Fosta Bancă de Stat a Moldovei monument.sit.md

CAPODOPERĂ // Construită dintr-un capriciu al fiicei unui șef de stat, Sala cu Orgă din Chișinău este o adevărată operă de artă în centrul capitalei, care a rezistat celui de-al Doilea Război Mondial

Monument de istorie și arhitectură de importanță națională, Sala cu Orgă, care este deschisă și astăzi, a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar arhitect a fost Mihail Cecheru-Cuș. Potrivit datelor istorice, până în anul 1974, clădirea a găzduit Banca de Stat, iar în anii ‘70 ai secolului trecut, un grup de intelectuali în frunte cu dirijorul Timofei Gurtovoi, prim-dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii, au promovat ideea construirii unei noi săli de concerte în care să fie instalată o orgă.

Un milion de euro din partea României

În octombrie curent, Sala cu Orgă din Chișinău a primit un milion de euro pentru a fi reconstruită.Donația a fost făcută de Guvernul României, iar suma acoperă cheltuielile pentru reparația acoperișului, a sistemului de evacuare a apei, a cupolei, a fațadei și a scărilor. În anul 2014, din Bugetul de stat al R. Moldova a fost alocată suma de două milioane de lei pentru efectuarea unor lucrări de restaurare a interiorului sediului. S-a convenit ca suma să fie suplimentată cu cinci sute de mii de lei. „Acum se finisează lucrările de reparație începute vara trecută, este vorba de rețelele inginerești și lucrările din subsol, sălile de repetiții. De asemenea, lucrăm la proiectele de restaurare din donația făcută de Guvernul României. Credem că pe parcursul iernii vom pregăti toate proiectele, actele, partea administrativă, iar în martie vom începe lucrările. Este vorba de exteriorul clădirii și depindem și de timpul de afară”, a precizat directorul general al Sălii cu Orgă, Larisa Zubcu.

Sediul Băncii de Stat

Edificiul Sălii cu Orgă a fost dat în exploatare în anul 1911. Până în anul 1974, această clădire a găzduit sediul Băncii de Stat. La începutul secolului al XX-lea, a fost anunțat un concurs de proiecte, iar cel mai bun a fost recunoscut proiectul inginerului Mihail Cecheru-Cuș. Edificiul a fost realizat în stil eclectic cu forme neoclasice și baroce, orientare în vogă pentru clădirile publice din acea perioadă. Construcția a început în 1903 și s-a finisat în 1911, din cauza dificultăților financiare, din 1904 până în 1908, lucrările au fost stopate. Între anii 1975-1978, clădirea a fost reconstruită pentru Sala cu Orgă, fiind păstrate toate elementele și formele edificiului bancar.

Simboluri de comerț și finanțe

Sala cu Orgă este ridicată pe o bază masivă și ocupă colțul unui cartier, mărginit de strada Vlaicu Pârcălab. Planul fostei bănci municipale este rectangular, cu fațada îngustă, perpendiculară bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt. Fosta încăpere de operațiuni bancare, cu colonade laterale, astăzi sala de 555 de locuri pentru spectatori, ocupă centrul clădirii, luminată de ferestre ample în arc în plin cintru. Intrarea principală este soluționată printr-un portic cu coloanele îngemănate, ridicate pe postamente, cu dominarea unei cupole sferice și cu sculptura zeului roman al comerțului, Mercur. Figura nudă era amplasată deasupra intrării principale a băncii. Aceasta nu era pe placul oficialilor sovietici și a fost dată jos. În conformitate cu instrucțiunile lor, de la statuie a fost scoasă „bărbăția”, după care sculptura a început să se deterioreze, iar astăzi se află într-un depozit. Intrarea este străjuită de sculpturile a doi lei, compoziție ce se repetă și la fațada posterioară, la intrarea în subsol. Decorația plastică a clădirii este bogată în statui și reliefuri sculptate, în care domină simbolurile legate de comerț și finanțe.

Capriciul fiicei prim-secretarului Partidului Comunist

Istoria spune că Sala cu Orgă a fost construită în special pentru fiicaprim-secretarului Comitetului Central al Partidului Comunist în perioada 1961-1980, Ivan Bodiul, cel care a ținut sub control toate lucrările efectuate și care s-a stins din viață la 28 ianuarie 2013, la vârsta de 95 de ani. Se zvonea pe atunci că fiica lui Bodiul a absolvit Conservatorul și a fost foarte supărată că la Chișinău nu exista un loc decent pentru concertele de muzică clasică. Deoarece în interiorul Băncii de Stat era o acustică deosebită, aceasta a fost aleasă pentru transformare într-o sală cu orgă. Această idee a fost susținută de conducerea de atunci a republicii, care a decis reconstruirea băncii și adaptarea ei pentru concerte de muzică de cameră și de orgă. Între anii 1975-1978, clădirea a fost reconstruită sub conducerea lui I. Leoncenco, arhitectul principal al lucrărilor de reconstrucție, cu participarea lui D. Levit, inginer-șef, S. Lebedev, arhitect principal al orașului, D. Golițov, șeful departamentului de specialitate de la Ministerul Culturii, a mai multor pictori și sculptori.

Ornamente din aur, candelabre de cristal

Pentru amenajarea Sălii cu Ogă, Ivan Bodiul a adus cei mai iscusiți meșteri din Odesa, Ucraina de Vest și Sankt Petersburg. Ornamentele de pe tavan au fost efectuate de restauratori din Odesa, scaunele albe, capitonate cu stofă de catifea și ornamentele au fost poleite cu aproximativ 900 de grame de aur, de către aurari din Sankt Petersburg, restauratori ai palatelor regale din Petergof și Țarskoe Selo. Candelabrele din cristal au fost executate de meșteri din Cehia, iar orga, montată în sală, a fost construită la firma „Rieger-Kloss” din orașul ceh Krnov, firmă cunoscută datorită instrumentelor sale, instalate în numeroase orașe ale lumii. Orga din Chișinău este electromecanică, de dimensiuni medii și cuprinde circa 4 000 de tuburi în 56 de registre.

Svetlana Bodiul și Maria Bieșu au cântat în ziua inaugurării

Orga a răsunat pentru prima dată la 15 septembrie 1978, iar la concertul de inaugurare au cântat artiști emeriți ai poporului, precum organista Svetlana Bodiul, soprana Maria Bieșu și violoncelistul Ion Josan, inclusiv Capela Corală Academică „Doina”, condusă de Veronica Garștea. Sala cu Orgă din Chișinău se deosebește printr-o acustică perfectă, iar în ultimii ani aici au cântat interpreți și colective artistice din întreaga lume. Sala cu Orgă este dotată și cu instrumente muzicale valoroase, printre care șase clavecine, pianele de concert „Yamaha”, „Bechstein” și „Steinway”. Pe parcursul anilor, la Sala cu Orgă din Chișinău au activat ca organiști permanenți Svetlana Bodiul, stabilită actualmente în Malta, Olga Babagian, stabilită în România, și Marina Zagorschi, stabilită în Germania. De la inaugurarea sălii până în prezent, aici evoluează organista Anna Strezeva.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md