Fost vicedirector al SIS: „Interceptările telefonice pot fi efectuate prin sateliţi, la sute de kilometri şi destul de curat...”
Interviu cu fostul vicedirector al Serviciului de Informații și Securitate, Valentin Dediu, realizat de Europa Liberă
Europa Liberă: Ce zice legislația și ce se întâmplă în practică în Republica Moldova, când e vorba despre interceptarea convorbirilor telefonice?
Valentin Dediu: De la 2009 încoace, legislația Republicii Moldova în ceea ce ține de interceptarea convorbirilor telefonice a suferit modificări.
Modificările s-au făcut întru binele cetățeanului, întru binele statului?
O parte din modificări s-au făcut pentru binele cetățeanului, s-a asigurat securizarea acestor interceptări și nu se permite de interceptat fără consimțământul judecătorului de instrucțiune. Însă s-au făcut și niște lucruri care nu corespund necesităților zilei de azi, în combaterea crimelor ce afectează securitatea statului. Printr-un ordin al procurorului s-a exclus din lege dreptul instituțiilor ce efectuează operațiuni de prevenire, s-a exclus posibilitatea interceptării în afara unui dosar penal. Aceasta este o împiedicare, o îngrădire a posibilităților de a intercepta, în cazuri de bănuieli de acte de teroare, fiindcă nu putem, având numai informația primară, să pornim dosar penal pe act de teroare, act de trafic de droguri ș.a.m.d. Și iată aceasta este o încălcare. Însă restul prevederilor din legislație sunt foarte bune.
Este imposibil de interceptat, fără încheierea judecătorului de instrucțiune și fără acordul procurorului. Mai mult ca atât, s-au luat toate măsurile ca interceptările să fie efectuate printr-o singură ferestruică, printr-un singur organ al ocrotirii normelor de drept. Acesta este Serviciul de Informații și Securitate și nemijlocit Direcția tehnică. Însă totuși se confundă unele lucruri. Se spune că Serviciul de Informații și Securitate efectuează interceptările. Nu este corect.
Așa se zicea, că este unica entitate care poate intercepta convorbirile telefonice.
Este unica entitate care deține tehnică specială de interceptare și asigură tehnic interceptarea convorbirilor telefonice. Aceasta e cea mai corectă formulă. Fiindcă restul interceptărilor le efectuează ofițerii de la CNA, de la Procuratură, Ministerul de Interne, care emit un document, primesc aprobarea de la procuror, se duc la judecătorul de instrucțiune și primesc de acolo dreptul. Însă documentul acesta vine la Serviciul de Informații și Securitate și Serviciul de Informații și Securitate numai asigură tehnic, el dă semnalul de interceptare către aceste instituții.
Dacă e să-l credem pe domnul Renato Usatîi, el a spus că tehnica din dotarea SIS e de mult depășită, pentru că unele persoane ar avea tehnică mult mai modernizată.
Este bine când persoanele care sunt în sfadă cu legea cred așa. Nu este benefic să cunoască toate persoanele capacitățile unor instituții. E mai bine când spun că serviciul nu prea este dotat, însă el nu are dreptate. Eu confirm că Serviciul de Informații și Securitate are cea mai performantă tehnică care asigură toate instituțiile de drept din Republica Moldova. Și este posibilitate și mai mult. Însă statul trebuie să aibă grijă de serviciile sale speciale. Statul trebuie să le doteze cu cele mai performante tehnici.
Citiți continuarea AICI.
Vremuri grele pentru directorul unei întreprinderi municipale de alimentație publică: Un bărbat a povestit cum îi ducea bani ca să avantajeze un agent economic
Ce se va întâmpla când se va opri în Ucraina tranzitul gazului rusesc către Europa?
Un fost angajat al SIS riscă până la șase ani de închisoare pentru că ar fi delapidat instituția cu sute de mii de lei: Complicele său și-a recunoscut vina