Fost premier, despre planul Moscovei în raport cu R. Moldova, dezvăluit în cercurile diplomatice: „Revoluție” la Chișinău în frunte cu Dodon și Ceban, pentru transformarea republicii într-un „Belarus - 2”
Informațiile potrivit cărora împotriva Republicii Moldova se pregătește o operațiune specială au apărut în cercurile diplomatice aproximativ acum o lună, fiind numită și ziua - vineri, 22 aprilie, dezvăluie fostul premier Ion Sturza.
Într-o postare pe Facebook, acesta detaliază că scopul final pe care îl urmărește Federația Rusă ar fi schimbarea regimului de la Chișinău cu unul loial Moscovei.
„Inițial, rușii planificau că vor ajunge la Tiraspol la început de martie și de acolo vor dicta Chișinăului ce are de făcut. În primele zile ale războiului, rușii pe canale speciale au transmis mesajul: Stați cuminți și pregătiți-vă de implementarea rapidă a planului Kozak. Adică, federație asimetrică cu schimbarea Constituției și dreptul de veto la Tiraspol. În plus, toate datoriile Transnistriei, peste 10 miliarde de USD trebuie preluate de guvernul central. Numai că blitzkriegul rusesc în Ucraina a eșuat. Respectiv și planurile vizavi de R. Moldova s-au schimbat”, scrie Ion Sturza.
Fostul premier amintește declarațiile generalului rus Rustam Minnekaev, care ar fi dat „startul” exact pe 22 aprilie, declarând că unul din scopurile „operației speciale” din Ucraina este de a veni „în ajutorul” rușilor din Transnistria.
„Au urmat lucruri deja cunoscute: declarații belicoase la adresa Chișinăului, activizarea forțelor proxy proruse în R. Moldova și „atacurile teroriste” în Transnistria, care numai teroriste nu sunt. Acum, scenariile de bază care sunt în desfășurare.
Organizarea protestelor la Chișinău sub pretextul scumpirilor, scăderii nivelului de trai, dar și al incapacității guvernării de a asigura securitatea moldovenilor. Adică, a fi „neutri”, a se înțelege cu rușii și transnistrenii și a nu ajuta sub nicio formă ucrainenii. Timpul alocat - maximum trei luni. Scopul intermediar - impunerea alegerilor anticipate la care ar trebui să câștige forțele proruse, adică socialiștii și Șor. Scopul final - loialitate din partea Moldovei după modelul Belarusiei. Pe post de „lideri ai revoluției” au fost identificați Igor Dodon și Iv. Ceban”, afirmă Ion Sturza.
Totuși, acesta spune că rușii ar avea încă o problemă - „liderii revoluției”, Dodon și Ceban, „nu prea vor să o facă pe eroul prorus”.
„Toate aceste planuri sunt bazate pe promisiunea opozanților guvernării actuale că vor fi capabili să organizeze proteste în masă. Nu ultimul rol ar urma să-l joace oligarhii fugari. Am dubii. Exact „la timp” au venit și niște „sondaje” care au menirea să demonstreze că moldovenii nu mai vor cu Maia Sandu și Europa. Ei așteaptă cu nerăbdare gaz ieftin și „eliberatorii” din Est. Ceea ce, sincer vorbind, este puțin eronat. Sunt sceptic. Dar cel mai important, se pare că „liderii revoluției” - Dodon și Ceban - nu prea vor să o facă pe eroul prorus. Sebe doroje. Sunt moldovenii nesatisfăcuți de starea economică și socială? Au ei un sentiment de insecuritate? Sigur că da! Dar vor oare moldovenii să trăiască în Belorus - 2, după gard de civilizația europeană? Vor moldovenii să-i aducă la Chișinău pe Putin și Șor (ce ironie!) călare pe rachete? Nu cred!”, încheie Ion Sturza care exclude, în acest moment, declanșarea unei operațiuni militare împotriva R. Moldova.
Ministrul de Externe al Franței delegat pentru Europa, discuții cu studenții USM de la filierele francofone: Proiecte pentru dezvoltarea profesională a tinerilor din R. Moldova
,,Votul util împotriva PSD și AUR este Ciucă, nu Lasconi": Argumentele lui Adrian Papahagi
FOTO // Trupa „Ghioceii” din Mingir, condusă de Mihail Sîrbu, este aplaudată în R. Moldova și peste hotare. Mulți elevi din satul Mingir devin actori profesioniști