Fost oficial de la Ministerul Educației despre inițiativa lui Dodon de a transforma BAC-ul într-un proces opțional: „Demonstrație de INCOMPETENȚĂ”
„Dublă demonstrație de incompetență (in)conștientă”. Astfel a catalogat conferința de presă de ieri a doi consilieri prezidențiali și postarea de pe Facebook a președintelui Igor Dodon, privind schimbarea modalității de susținere a examenelor de Bacalaureat, Liliana Nicolaescu-Onofrei, fost viceministru al Educației și actual vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate.
Fostul oficial de la Ministerul Educației ironizează pe seama faptului că Dodon nu știe că și astăzi elevii care nu susțin BAC-ul primesc un certificat de finalizare a școlarizării și propune, în inițiativa sa legislativă, ca „fiecare elev, fără excepție, să primească la încheierea studiilor un certificat de finalizare a școlarizării, chiar dacă nu a dat examenele de Bacalaureat”.
„Dumnealui, după toate, nu știe că acest lucru e prevăzut clar în Codul educației, art. 31, p. 12: „Elevilor care nu au promovat examenul naţional de bacalaureat li se eliberează un certificat de studii liceale, care conferă dreptul de a urma programe de pregătire profesională în instituţii de învăţământ profesional tehnic secundar şi profesional tehnic postsecundar”. Dodon mai propune ca „liceenii care vor dori să dea BAC-ul să depună o cerere în acest sens către administrația școlii. Până acum, erau nevoiți să scrie cerere doar cei care nu voiau să dea BAC. Acum propunem să fie invers – să scrie cerere cei care vor să dea BAC-ul”. Președintele Dodon nu știe că, astăzi, în conformitate cu art. 3 al Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de Bacalaureat, fiecare licean depune o cerere pentru susținerea examenului”, punctează Liliana Nicolaescu-Onofrei.
CITIȚI și Dodon RECIDIVEAZĂ: Vrea să ANULEZE examenele de Bacalaureat! Ce propune în schimb
Cât despre propunerea președintelui ca „în paralel cu BAC-ul obișnuit, universal, să existe alternativa unor examene de profil. Mai exact, un liceean care va dori să devină student la arte, să nu fie obligat să dea BAC-ul general, ci să poată alege alte 2-3 discipline, în baza cărora să dea un examen de profil în liceu, iar cu rezultatele de la acel examen să pretindă un loc la instituțiile superioare de profil”, și acest lucru este valabil acum.
„Președintele Dodon nu știe că și astăzi examenele de BAC se susțin la patru profiluri: Umanist, Real, Arte și Sport”, îi explică șefului statului fosta funcționară de la ministerul de profil.
Liliana Nicolaescu-Onofrei a mai declarat, cu referire la conferința de presă a consilierilor prezidențiali în cadrul căreia au prezentat această inițiativă legislativă, că a fost „penibil de dezlânată, împănată cu falsuri și dezinformări și „nici măcar nu merită atenție”.
Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi