Forumul Oraşelor Înfrăţite, desfășurat la Iași, cu participarea a zeci de primari din R. Moldova: „Iașul a beneficiat enorm de pe urma aderării României la UE. A venit timpul ca frații moldoveni și ucrainenii să ni se alăture cât mai repede în UE”
Proiecte și acțiuni concrete de modernizare a comunităților din R. Moldova cu ajutorul autorităților publice locale din România au fost discutate în cadrul Forumului Oraşelor Înfrăţite, care s-a desfășurat în această săptămână la Iași, cu participarea a 50 de primari din România și Republica Moldova, reprezentanți ai orașului înfrățit Cernăuți din Ucraina și specialiști în atragerea și implementarea de proiecte și investiții europene.
„Iașul a beneficiat enorm de pe urma aderării României la Uniunea Europeană. Ca dovadă în sprijinul acestei afirmații este suficient să comparam nivelul de trai al ieșenilor dinainte de 2007 cu cel de acum, infrastructura din urmă cu 17 ani cu infrastructura de acum, libertatea de mișcare de atunci cu libertatea de mișcare de acum. Intrarea în marea familie a statelor europene ne-a făcut mai puternici ca niciodată! Dar Uniunea Europeană nu este întreagă fără vecinii din răsărit ai României, Republica Moldova și Ucraina, și am salutat cu toată bucuria invitarea oficială a celor două țări de a începe negocierile de aderare. Consider că a venit timpul ca frații moldoveni, cât și ucrainenii să ni se alăture cât mai repede în cadrul Uniunii Europene, iar întâlnirea noastră din aceste zile este un nou prilej de a afirma angajamentul comunității ieșene. Vom susține din toate puterile acest demers de aderare, oferind expertiză privind accesarea fondurilor europene și deschidere totală! Dragi prieteni, veți găsi mereu în noi un prieten, un partener de nădejde, un sprijin pentru orice proiect menit a crea punți de legătură între comunitățile noastre. Vă așteptăm în marea familie a Uniunii Europene!”, a declarat la eveniment primarul de Iași, Mihai Chirica.
Secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ana Mardare, a arătat că „fondurile nerambursabile și proiectele transfrontaliere pot schimba cu adevărat fața comunităților noastre”.
„Pe măsură ce parcurgem drumul către integrarea europeană, colaborarea dintre autoritățile publice locale devine un pilon esențial, orașele noastre trebuie să colaboreze nu doar pentru a atrage investiții, ci și pentru expertiză, bune practici și inovații. Acest schimb ne va permite să dezvoltăm soluții eficiente pentru implementarea proiectelor”, a declarat secretarul de stat, Ana Mardare, la Forumul Oraşelor Înfrăţite.
Ana Mardare a enumerat programele de finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală, referindu-se și la sprijinul acordat de România pentru implementarea proiectelor din cadrul Programului Național „Satul European”. Totodată, reprezentanta Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat că în curând urmează a fi lansate programe în sprijinul capacitării autorităților publice locale de a accesa mai multe fonduri și de a implementa proiecte la standarde europene.
Menționăm că participanții la Forumul Oraşelor Înfrăţite au discutat la Iași oportunități de finanțare nerambursabilă, calendarele depunerilor de proiecte, structuri și parteneriate eligibile și exemple de bune practici și implementare de proiecte de dezvoltare urbană și rurală, sociale, de infrastructură școlară, medicală și salubritate.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”