Forumul Internațional Siguranța Copiilor Online: Integrarea europeană, unde „o întreagă rețea de state lucrează împreună ca să-i protejeze mai bine pe cei mici”, înseamnă mai multă siguranță pentru toți cetățenii, inclusiv pentru copii


Digitalizarea presupune beneficii imense, dar comportă și riscuri mari, mai ales pentru cei mici, iar procesul de integrare europeană înseamnă și mai multă siguranță pentru toți cetățenii, inclusiv pentru copii, a declarat astăzi președinta Maia Sandu în cadrul Forumului Internațional Siguranța Copiilor Online, care dezbate subiecte legate de securitatea copiilor pe internet.
„Copiii folosesc internetul și nu putem să-i oprim, însă noi adulții, întreaga societate, trebuie să-i ajutăm să înțeleagă că pot exista și pericole în mediul online. Acum putem raporta conținuturile cu risc de abuz sexual asupra copiilor pe platforma siguronline.md, pentru ca acestea să fie eliminate din spațiul online”, a afirmat șefa statului în debutul evenimentului.
Forumul, care se va desfășura timp de două zile la Chișinău, reunește experți internaționali, reprezentanți guvernamentali, oficiali ai Uniunii Europene, inclusiv comisara Europeană pentru afaceri interne, Ylva Johansson, reprezentanți ai Senatului României, miniștri din Guvernul Republicii Moldova, diplomați, specialiști în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC), precum și reprezentanți ai societății civile pentru a discuta și a colabora în domeniul protecției copiilor în mediul online.
„Un copil nu are putere. Dar îi o dăm noi. Trebuie să folosim puterea noastră pentru a ajuta să punem capăt abuzului sexual asupra copiilor. O felicit pe președinta Sandu și Guvernul Republicii Moldova pentru că au acordat prioritate acestei lupte. Am făcut o legislație detaliată a UE pentru a ne asigura că avem termene de prescripție mai lungi pentru a raporta crimele și pentru a lupta împotriva utilizării inteligenței artificiale pentru a crea noi imagini bazate pe materiale de abuz sexual asupra copiilor”, a declarat la eveniment comisara Ylva Johansson.
Principalele subiecte abordate la forum se referă la educația digitală și dezvoltarea competențelor de siguranță online pentru copii, cu un accent pe politici la nivelul UE, inițiative legislative și bune practici la nivelul UE și național în răspunsul la abuzul și exploatarea sexuală online a copiilor, analiza strategiilor și legislației europene pertinente și experiența Irlandei în abordarea integrată a măsurilor de siguranță online a copiilor, combaterea abuzului sexual online prin cooperare intersectorială și standarde de activitate ale organelor de drept, implementarea Regulamentului privind Serviciile Digitale și prioritățile naționale în contextul agendei de aderare la Uniunea Europeană, dar și prevenirea secundară prin măsuri centrate pe agresori sexuali, inclusiv crearea unui registru național al agresorilor sexuali.
Evenimentul este organizat de Ministerul Afacerilor Interne în parteneriat cu Centrul Internațional „La Strada Moldova”, cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA și al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.











































































