Forumul internațional de la Chișinău: soluții și colaborare pentru incluziunea romilor în Republica Moldova


Peste 400 de participanți din Republica Moldova și din diverse țări europene au participat la Forumul internațional „Cooperarea europeană pentru incluziunea romilor: de la politici la acțiune”. Evenimentul a avut loc la Chișinău, între 2 și 3 aprilie 2025.
În cadrul celor două zile de forum, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, organizații internaționale, societatea civilă, lideri romi, mediatori comunitari, precum și experți din Ucraina și România au explorat modalități de colaborare și soluții pentru a sprijini comunitatea romă.
Deschiderea evenimentului a fost marcată de prezența Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, care a accentuat necesitatea implicării autorităților în construirea unei societăți incluzive, oferind șanse egale tuturor cetățenilor.
Valentina Olaru, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării, a subliniat aportul adus de comunitatea romă în sectoarele educație, cultură și artă, menționând că romii ar trebui considerați parteneri activi în dezvoltarea comunitară, nu doar beneficiari ai politicilor publice.
Integrarea romilor în educație, protecția socială și implicarea femeilor rome în procesele decizionale au fost subiecte cheie în a doua zi a forumului, unde au fost prezentate inițiativele MEC pentru incluziunea romilor în sistemul educațional. „Incluziunea romilor în educație reprezintă nu doar o provocare, ci și o oportunitate de a crea o societate mai echitabilă, oferind fiecărui copil șansa de a reuși, indiferent de etnie sau condiție socială”, a remarcat Marcelina Baleca, șefa direcției generale politici în învățământul general de la MEC.
Dintre măsurile ministerului pentru a facilita incluziunea romilor în educație, s-au evidențiat: implementarea unui sistem de evidență statistică pentru elevii romi, introducerea curriculei pentru disciplina „Istoria, tradiția și cultura poporului rom” la clasele V–IX și acordarea burselor de merit pentru tinerii romi, determinând o creștere a numărului beneficiarilor de la 49 în 2023–2024 la 94 în 2024–2025.









































































