06:24:48 21.02.2025
Stiri

Primul forum electoral la Chișinău: Soluții pentru integritatea alegerilor în R. Moldova

TOP 19.02.2025 14:23 Vizualizări670 Autor: ZiarulNational
Primul forum electoral la Chișinău: Soluții pentru integritatea alegerilor în R. Moldova

Peste 100 de participanți, inclusiv reprezentanți ai Parlamentului, Comisiei Electorale Centrale, Inspectoratului General al Poliției, lideri politici, experți și membri ai societății civile s-au reunit astăzi la primul Forum Electoral 2025 pentru a evalua alegerile prezidențiale și referendumul din 2024 și a defini pașii necesari pentru consolidarea transparenței și corectitudinii proceselor electorale.

Discuțiile din cadrul evenimentului s-au axat pe subiecte-cheie precum legislația electorală, integritatea scrutinelor, finanțarea campaniilor, impactul mass-media și al dezinformării, precum și măsurile întreprinse pentru combaterea discursului de ură și a polarizării politice.

„Organizatorii Forumului Electoral și-au propus să discute cele mai importante aspecte și probleme din domeniul electoral. Cred că acest lucru ne-a reușit, deoarece scopul este unul cât se poate de simplu: garantarea drepturilor electorale ale alegătorilor și asigurarea unor condiții egale pentru toți concurenții electorali. Interesul cetățenilor și al organizațiilor societății civile rămâne acela de a avea alegeri libere și corecte. Credibilitatea proceselor electorale este esențială pentru o societate modernă, democratică și stabilă, iar acest lucru poate fi obținut prin dialog, deschidere și colaborare”, a declarat Ion Manole, director executiv al Asociației „Promo-LEX”, unul dintre organizatorii forumului.

Potrivit Declarației Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, alegerile din 20 octombrie și 3 noiembrie 2024 au fost marcate de influențe externe, corupție electorală și discursuri discriminatorii, afectând transparența și integritatea procesului. Concluziile se bazează pe observațiile realizate de organizațiile membre CALC în cadrul misiunilor de monitorizare electorală.

„De 30 de ani, societatea civilă monitorizează alegerile din Moldova, semnalează neregulile și propune soluții, contribuind la un proces electoral mai bun. Nu facem asta singuri – colaborăm cu instituțiile statului, cu guvernarea și opoziția, pentru că regulile corecte servesc tuturor, indiferent cine se află la putere. Datorită acestui efort, astăzi, alegătorii pot vota mai ușor, inclusiv în afara țării, iar observatorii electorali pot semnala liber încălcarea regulilor. Dacă societatea civilă nu ar fi fost aici, multe nereguli ar fi rămas ascunse, iar încrederea în alegeri ar fi fost mult mai șubredă. Munca noastră este despre șansa fiecăruia de a-și face vocea auzită printr-un vot conștient”, a afirmat Polina Panainte, secretara Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte.

Organizatorii subliniază că un dialog constant între autorități, partide politice și societatea civilă este esențial pentru asigurarea transparenței și garantarea dreptului fiecărui cetățean de a vota liber. Concluziile și propunerile formulate în cadrul forumului vor fi integrate în recomandări oficiale, care vor fi prezentate autorităților și opiniei publice în perioada imediat următoare.

Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte