FORUM // Peste 180 de cercetători din R. Moldova și România, reuniți la Chișinău pentru a explora oportunități de colaborare în cadrul unor proiecte comune
Peste 180 cercetători din Republica Moldova și România au participat la Forumul „Împreună mai puternici în spațiul european al cercetării”, organizat zilele trecute la Chișinău, în contextul lansării programului comun de granturi pentru oamenii de știință de pe ambele maluri ale Prutului.
Programul comun de granturi, cu un buget de 90 de milioane de lei în acest an, bani oferiți de guvernele României și R. Moldova, are ca și obiectiv alinierea cercetării și inovării din cele două sate la standardele și prioritățile Uniunii Europene, facilitând integrarea în rețelele de cercetare europene și promovând excelența științifică într-un context transnațional.
„Noul apel de proiecte are o valoare de circa 90 de milioane de lei. Este un efort făcut atât de Guvernul României, cât și al Republicii Moldova, pentru a pune la dispoziția cercetătorilor noștri resurse adiționale pentru cercetare. Prin sprijinirea proiectelor comune de cercetare, programul va contribui la realizarea obiectivelor europene de inovare și progres științific, punând accent pe domenii esențiale precum sănătatea, mediul, digitalizarea și energia sustenabilă”, a declarat ministrul Dan Perciun în deschiderea evenimentului.
CITIȚI și Cercetătorii din Republica Moldova și România, 90 de milioane de lei pentru proiecte comune: „Diplomația științifică, noile tehnologii nu au granițe, cu atât mai mult când vorbim aceeași limbă și care avem o mare parte de istorie comună”
Pe lângă accesul oferit cercetătorilor din România și Republica Moldova la excelența științifică europeană prin programul de granturi ce vizează susținerea proiectelor inovatoare care să fie competitive la nivel european, forumul și-a propus integrarea în Spațiul European de Cercetare (ERA) a cercetătorilor, participanții având posibilitatea să afle cum pot accesa și valorifica fonduri europene pentru proiecte de cercetare comune.
De asemenea, evenimentul a constituit o platformă în consolidarea parteneriatelor internaționale care să contribuie la crearea unor consorții puternice de cercetare în domenii strategice.
Prim-ministrul Dorin Recean a mulțumit României pentru această colaborare, accentuând că rolul cercetătorilor este foarte important pentru dezvoltarea statului.
Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Misiunea Înalților Consilieri UE.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania