12:02:41 04.04.2025
Stiri

Fondurile de coeziune ale UE ar putea susține cheltuieli de apărare în țările vecine Rusiei

Actualitate 01.04.2025 22:24 Vizualizări802
Fondurile de coeziune ale UE ar putea susține cheltuieli de apărare în țările vecine Rusiei

Comisia Europeană a propus marți ca țările Uniunii Europene, mai ales cele învecinate cu Rusia, să poată folosi fondurile primite de la bugetul UE pentru a-și consolida capacitățile de apărare.

Propunerea vizează direcționarea celor 392 de miliarde de euro, care în mod obișnuit sunt cheltuite pentru politica de coeziune destinată uniformizării nivelului de trai în cadrul blocului, către sporirea capacității de apărare. Redirecționarea fondurilor de coeziune pentru apărare ar fi opțională pentru fiecare guvern, astfel că impactul total asupra efortului de apărare al UE este greu de anticipat.

Aceste fonduri s-ar adăuga celor 150 de miliarde de euro din împrumuturi comune planificate de UE pentru cheltuieli de apărare și unei inițiative care permite exceptarea cheltuielilor de apărare de la limitele anuale ale UE privind cheltuielile publice nete. Comisia a estimat că această excepție ar trebui să genereze cheltuieli suplimentare de 650 de miliarde de euro pe parcursul a patru ani.

De obicei, țările UE sunt obligate să suporte o parte din costurile proiectelor finanțate din fonduri de coeziune. Conform noii propuneri, investițiile în apărare ar beneficia de o prefinanțare de 30% în 2026 și de posibilitatea ca UE să acopere întregul cost al proiectului.

Întrucât tratatele UE interzic finanțarea directă a armatei din bugetul european, fondurile ar fi destinate proiectelor cu dublă utilizare civilă și militară, precum întărirea drumurilor și podurilor pentru a permite trecerea tancurilor. De asemenea, banii din bugetul UE ar putea fi folosiți pentru adăposturi civile, protejarea infrastructurii critice, instalații de producție legate de apărare și formarea angajaților.

„Propunerea de astăzi va permite în continuare statelor membre și regiunilor să utilizeze fondurile actuale pentru a spori capacitățile de producție în sectorul apărării”, a declarat Comisia într-un comunicat. Propunerea va necesita aprobarea Parlamentului European și a guvernelor UE pentru a intra în vigoare la începutul anului 2026.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte