21:37:59 21.11.2024
Stiri

Fond de MILIOANE, cunoscut prea puțin de către cetățenii R. Moldova: Cum puteți beneficia de bani

Social 06.02.2016 10:01 Vizualizări18839 Autor: Stela Mihailovici
Fond de MILIOANE, cunoscut prea puțin de către cetățenii R. Moldova: Cum puteți beneficia de bani foto simbol


AJUTOR // Doar două persoane au solicitat anul trecut despăgubiri din Fondul de Protecție a Victimelor Străzii pentru vătămări corporale cauzate de accidente rutiere

În R. Moldova au loc anual mii de accidente rutiere și nu puțini sunt șoferii care riscă să circule fără polițe de asigurare obligatorie sau își calcă pe conștiință și părăsesc locul tragediei, rămânând neidentificați de Poliție. Dar puțini cunosc faptul că victimele acestor accidente pot apela la un fond special pentru a fi despăgubite.

La 31 decembrie 2015, Fondul de Protecție a Victimelor Străzii, care este gestionat de Biroul Național al Asiguratorilor Auto, avea un sold de 16,5 milioane de lei. Banii au fost vărsați în cont de companiile de asigurări din R. Moldova care vând polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA). Fiecare companie contribuie la acest fond cu 2% din banii acumulați din vânzările RCA.

Lipsa de informare

Chiar dacă Fondul de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS) are un caracter exclusiv social, fiind ca o plasă de siguranță pentru victimele accidentelor rutiere produse de mașini neasigurate sau neidentificate, în R. Moldova nu se prea cunoaște despre existența lui.

Așa se face că, anual, se găsesc puțini solicitanți care depun cereri de despăgubire. Dacă în multe state cifra este de ordinul miilor, la noi – nici câteva sute. Potrivit datelor Biroului Național al Asiguratorilor Auto (BNAA), în 2015 au fost achitate plăți pentru 110 dosare, suma totală a despăgubirilor fiind de puțin peste trei milioane de lei.

„Din câte cunosc, cetățenii sunt informați de Poliție despre existența FPVS, dar există multe situații în care părțile implicate în accident se înțeleg singure și nu mai apelează la noi”, afirmă Alina Osoianu, directoarea BNAA.

Trei luni pentru examinarea dosarelor

Orice persoană poate să-și depună dosarul la BNAA, cu o singură condiție: cel care i-a stricat mașina sau l-a rănit să nu fi avut RCA sau a fugit de la locul faptei și a rămas neidentificat. După ce i-au fost acceptate actele, omul primește ajutor financiar în cel mult trei luni.

„Dacă e vorba de accidentarea mijlocului de transport, la dosar trebuie anexate rezultatele evaluării unui expert independent care stabilește cât ar costa reparația mașinii. În caz de vătămări corporale, trebuie probate toate cheltuielile suportate de victime pentru tratament. Se anexează cecurile de la instituțiile medicale, farmacii etc. Din fond se achită suplimentar ceea ce nu a fost acoperit de polița medicală obligatorie”, explică Alina Osoianu.

În cazul decesului victimei, FPVS acoperă toate cheltuielile suportate de familie pentru înmormântare. Legislația națională nu prevede achitarea unor ajutoare materiale pentru rudele decedatului, așa cum se întâmplă în majoritatea țărilor.

Lipsesc statisticile

Inspectoratul Național de Patrulare nu ne-a putut oferi date statistice cu privire la numărul accidentelor provocate în R. Moldova de șoferi care nu și-au procurat polițe RCA sau au fugit de la fața locului și au rămas neidentificați.

Nu se cunoaște nici numărul persoanelor care au decedat sau au suferit diverse traumatisme în urma unor astfel de accidente. Cert este că, anul trecut, laFondul de Protecție a Victimelor Străzii au fost depuse doar două cereri pentru achitarea despăgubirilor pentru vătămări corporale.

De exemplu, în România, 90% dintre plățile efectuate de un fond similar au fost pentru rănirea sau decesul victimelor.

Despăgubiri record

Totuși, o familie din Chișinău a reușit anul trecut să obțină despăgubiri record din FPVS, după ce, în 2014, un șofer le-a schilodit copilul, lovindu-l pe o trecere de pietoni.

„La finele lunii decembrie, Consiliul de administrație al BNAA a soluționat cel mai complicat dosar și a luat decizia de a despăgubi familia cu aproape un milion de lei. Nu a mai fost așa ceva în istoria biroului”, punctează Alina Osoianu.

Familia a anexat la dosar acte care confirmă că băiețelul lor, în vârstă de șapte ani, a suferit traumatisme serioase după accident și s-a tratat în spitalele din Chișinău fără prea multe rezultate. Anul trecut, copilul a fost operat în străinătate, iar cheltuielile pentru operație au fost acoperite din FPVS.

Șoferul vinovat de accident a fost condamnat la patru ani de închisoare, dar a reușit să fugă din țară. Acum, BNAA urmează să-și recupereze banii de la fugar, dacă acesta va fi identificat de oamenii legii. Prin instanța de judecată, poate fi aplicat sechestru pe bunurile bărbatului.

Indemnizații lunare

Din același Fond de Protecție a Victimelor Străzii se achită și ajutoare materiale pe viață pentru persoanele care și-au pierdut capacitatea de muncă în urma unor accidente rutiere. Suma se calculează din salariul pe care îl primea persoana în momentul în care s-a produs tragedia.

În prezent, un singur cetățean primește din fondul BNAA o indemnizație lunară de 1 700 de lei. Nu doar victimele directe ale accidentelor sunt despăgubite. Dacă persoana are copii minori, aceștia primesc până la majorat indemnizații, pentru că și-au pierdut întreținătorul. Ajutoarele nu pot fi mai mici decât coșul minim de consum aprobat de autorități la data producerii accidentului.

Directoarea BNAA, Alina Osoianu, precizează că Fondul de Protecție a Victimelor Străzii este golit cel mai mult de accidentele care produc daune totale, când mașinile nu mai pot fi reparate sau sunt distruse mașini de lux.

Limitele despăgubirilor

Nu se achită mai mult de un milion de lei din Fondul de Protecție a Victimelor Străzii pentru avarierea sau distrugerea de bunuri, indiferent de numărul persoanelor păgubite într-un accident.

În caz de vătămări corporale sau deces, se plătește maximum un milion de lei pentru fiecare persoană păgubită, dar nu mai mult de cinci milioane de lei, indiferent de numărul persoanelor care au avut de suferit într-un accident rutier.

Cine nu poate beneficia de despăgubiri

Fondul de Protecție a Victimelor Străzii nu acordă sprijin financiar pentru mașinile găsite avariate în parcare.

Nu pot beneficia de despăgubiri nici persoanele care au urcat de bunăvoie în autovehiculul vinovat de producerea accidentului, dacă se dovedește că acestea știau că șoferul nu deține poliță RCA sau dacă știau că mașina este dobândită pe cale ilicită.

Statistici „negre” pe șoselele din R. Moldova

În anul 2014, în republică au avut loc 2 564 de accidente rutiere, soldate cu 324 de morți și 3 080 de persoane traumatizate. În 411 accidente au fost implicați copii, iar 20 de micuți au decedat. În 475 de cazuri au fost loviți pietoni care se deplasau în locuri autorizate: pe zebră sau pe trotuare.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md