FMI va oferi Chișinăului 162,6 milioane de dolari: BNM salută decizia Fondului care „reflectă progresele realizate de R. Moldova în stabilizarea economiei și implementarea reformelor structurale esențiale”
Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) a decis, la începutul săptămânii curente, debursarea a 122,2 milioane DST, echivalentul a 162,6 milioane de dolari, bani destinați R. Moldova pentru sprijin bugetar, după cea de-a șasea evaluare a programelor republicii noastre susținute prin Facilitatea de Credit Extins (ECF) și Facilitatea de Finanțare Extinsă (EFF), precum și a celei de-a doua evaluări în cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).
Debursările totale ale FMI pentru Republica Moldova ajung la 810,2 milioane de dolari, în cadrul programelor aflate în derulare.
Banca Națională a Moldovei (BNM) salută concluziile pozitive ale Consiliului Executiv al Fondului Monetar Internațional, care „reflectă progresele realizate de Republica Moldova în stabilizarea economiei și implementarea reformelor structurale esențiale”.
„Inflația s-a menținut în intervalul țintă de 5% ± 1,5%, un rezultat subliniat în comunicatul FMI, care evidențiază eficiența politicilor implementate. Acest rezultat contribuie la menținerea unui mediu economic predictibil”, subliniază banca centrală de la Chișinău.
În comunicatul FMI se mai arată că „autoritățile au îndeplinit condițiile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, și au înaintat Parlamentului amendamente legislative pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei”.
„Deși redresarea economică a accelerat în 2024 și se preconizează că va continua în 2025, riscurile rămân pe o traiectorie descendentă. Autoritățile ar trebui să aplice politici prudente și să mențină rezerve și planuri solide de reacție rapidă, inclusiv în sectorul energetic, în timp ce promovează investițiile și reformele favorabile creșterii economice, sprijinite și de procesul de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat, după ședința Consiliului Executiv al FMI, directorul general adjunct, Kenji Okamura.
Amintim că programul de finanțare a Republicii Moldova sprijinit de FMI a fost aprobat pe 21 decembrie 2021. Acesta prevede două instrumente de creditare: Mecanismul de finanțare extinsă (EFF) și Mecanismul extins de creditare (ECF) în valoare totală de 795,72 milioane de dolari SUA (594,26 de milioane de drepturi speciale de tragere) și presupune opt evaluări.
Mecanismul de finanțare pentru reziliență și durabilitate (RSF), în valoare de 169 de milioane de dolari SUA (129,37 de milioane de drepturi speciale de tragere), va sprijini eforturile autorităților naționale în abordarea provocărilor climatice, tranziția la energia verde și dezvoltarea durabilă.
Remanieri substanțiale gândite de premierul Recean. Cel puțin ZECE funcționari de rang înalt ar urma să fie CONCEDIAȚI: „Eu acum nu că mă plâng, voi gestiona aceste situații”
FMI va oferi Chișinăului 162,6 milioane de dolari: BNM salută decizia Fondului care „reflectă progresele realizate de R. Moldova în stabilizarea economiei și implementarea reformelor structurale esențiale”
SUA oferă R. Moldova un grant de 80 de milioane de dolari pentru construirea de drumuri și stimularea comerțului cu Ucraina