05:21:19 22.11.2024
Stiri

FMI va acorda încă 94 de MILIOANE de dolari R. Moldova. Instituția financiară prognozează o redresare „MODESTĂ” a economiei în 2023 și solicită consolidarea cadrului legal ANTICORUPȚIE

Actualitate 14.03.2023 13:32 Vizualizări1226 Autor: Ziarul National
FMI va acorda încă 94 de MILIOANE de dolari R. Moldova. Instituția financiară prognozează o redresare „MODESTĂ” a economiei în 2023 și solicită consolidarea cadrului legal ANTICORUPȚIE


Fondul Monetar Internațional (FMI) va acorda R. Moldova, cel mai probabil, 94 de milioane de dolari R. Moldova, în cadrul programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF). Decizia finală urmează să fie luată la finele lunii aprilie, a declarat astăzi la Chișinău șeful misiunii FMI pentru R. Moldova, Ruben Atoyan, în cadrul unui briefing comun cu premierul Dorin Recean.

„Am finalizat cea de-a treia evaluare în cadrul programului susținut de către FMI. În urma finalizării evaluării curente, R. Moldova va putea accesa circa 94 de milioane de dolari din totalul de 369 de milioane de dolari până în 2025. Acordul urmează să fie aprobat de consiliul de directori al FMI până la finele lunii aprilie. Programul este realizat, în linii mari, în parametrii conveniți, în pofida unor circumstanțe dificile. Autoritățile au respectat toate criteriile de performanță cantitativă. Deci, reformele structurale avansează treptat, dar mai sunt necesare eforturi pentru a promova integritatea, capacitatea și independența celor mai importante instituții în domeniul prevenirii și combaterii corupției. Totodată, e nevoie de a consolida aplicarea cadrului legal anticorupție”, a precizat Atoyan.

Potrivit oficialului FMI, R. Moldova a înregistrat progrese satisfăcătoare în ceea ce privește eliminarea ineficienței și inechității în sistemul fiscal.

„Noul Guvern a dat semnale clare că este decis să promoveze cu fermitate politici bugetare fiscale prudente, care să fortifice reziliența economiei. Pentru că există în continuare unele riscuri, e nevoie de promovat politici adecvate care să fie susținute de partenerii externi prin acordarea suportului bugetar. Economia R. Moldova s-a contractat puternic în anul 2022 din cauza repercusiunilor războiului desfășurat de Rusia în Ucraina, cererii scăzute pe fundalul inflației înalte și a creșterii costurilor de trai, precum și a volumului producției agricole mai mici. Prognozăm o redresare modestă a economiei în anul 2023, susținută de restabilirea cererii interne și îmbunătățirea perspectivelor de creștere economică în statele-partenere comerciale ale R. Moldova”, a adăugat sursa citată.

Ruben Atoyan suține că inflația în R. Moldova a încetinit, deoarece Banca Națională a Moldovei (BNM) a reacționat proactiv pentru a limita efectele secundare: „Indicatorii bugetari au rămas robuști în 2022, reflectând veniturile bugetare mai mari și granturi mai substanțiale. Totodată, s-a menținut tendința de executare a bugetului sub nivelul prognozat. Autoritățile recunosc că mai există riscuri legate de implementarea scenariului de bază, din cauza riscurilor de securitate din regiune, dar și perspectivele incerte din sectorul energetic. Pe măsură ce presiunile cauzate de criza energetică și cea aferentă creșterii costurilor de trai vor scădea în intensitate, autoritățile planifică să-și reorienteze cheltuielile către sprijinirea relansării economice, inclusiv prin majorarea cheltuielilor pentru infrastructură”.

Reprezentantul FMI a mai spus că perspectivele de creștere economică sunt periclitate de riscurile semnificative de înrăutățire a situației legate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

„Prelungirea șocurilor energetice ar putea duce la presiuni asupra balanței de plăți și a bugetului. Deci, compromisurile la nivel de politici pot deveni și mai grele în condițiile sporirii presiunilor inflaționiste, deteriorării încrederii sau apariției unor șocuri externe suplimentare. Escaladarea în continuare a războiului ar putea duce la noi valuri de refugiați și la deteriorarea situației economice și de securitate. Cu toate acestea, o redresare mai rapidă poate avea loc grație susținerii din partea partenerilor externi și restabilirea activității economice cu statele-partenere comerciale. Progresele R. Moldova pe cale aderării la UE vor constitui un punct de sprijin esențial pentru implementarea cu fermitate a reformelor. Misiunea a purtat discuții preliminare cu privire la prioritățile de politici ce ar putea fi sprijinite, dar negocieri detaliate vor avea loc în contextul celei de-a patra misiuni de evaluare, care va avea loc în toamna anului 2023”, a conchis Ruben Atoyan.

De partea cealaltă, prim-ministrul Recean a dat asigurări că Guvernul R. Moldova mobilizează resurse interne, eficientizează cheltuielile și disciplina guvernanței, inclusiv disciplina bugetar-fiscală.

„Creșterea economiei, îmbunătățirea climatului investițional, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii și acțiuni care să țintească mai bine necesitățile cetățenilor sunt obiectivele centrale ale Guvernului R. Moldova. Noi ne-am asumat să implementăm, datorită programului agreat cu FMI, stabilitatea macroeconomică. Aceasta ne va ajuta, în primul rând, să construim o economie rezilientă, să avem suportul partenerilor internaționali în efortul nostru de dezvoltare a instituțiilor și a economiei. Vreau să vă asigur că vom asigura pacea în R. Moldova, pentru ca toată lumea să muncească și să implementăm reformele pe care ni le-am asumat. În urma acestor reforme, trebuie să crească numărul locurilor de muncă și veniturile populației”, a conchis Recean.

Programul autorităților moldovenești, susținut de FMI, are o durată de 40 de luni și a fost aprobat la 21 decembrie 2021. În luna mai 2022, a fost majorat volumul total de creditare la circa 826 milioane de dolari SUA, din care 287,2 milioane de dolari au fost deja debursate.

Finanțarea în baza ECF prevede o rată anuală a dobânzii de zero la sută, o perioadă de grație de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de zece ani. Totodată, finanțarea în baza EFF prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST, un termen de rambursare de zece ani și o perioadă de grație de patru ani și jumătate.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md