14:05:33 23.12.2024
Stiri

FMI, prognoză privind încheierea războiul din Ucraina

Actualitate 23.12.2024 09:28 Vizualizări429 Autor: ZiarulNational
FMI, prognoză privind încheierea războiul din Ucraina

În cel mai recent raport privind prognozele economice, FMI a actualizat scenariile pentru Ucraina, estimând că războiul ar putea ajunge la final la sfârșitul anului 2025, în condițiile unui scenariu optim. În schimb, într-un scenariul mai pesimist, conflictul ar putea dura până în mijlocul anului 2026.

Potrivit celui de-al șaselea raport în cadrul Mecanismului extins de finanțare, scenariul de bază al FMI se bazează pe perspectiva că invazia Rusiei în Ucraina se va încheia în decembrie 2025.

FMI a revizuit în sus prognoza privind creșterea PIB-ului real al Ucrainei pentru 2024, estimând un avans de 4%, cu un punct procentual mai mult decât prognoza precedentă, informează ziare.com. În același timp, efectele economice ale deficitului de electricitate în perioada de iarnă ar putea fi mai puțin grave decât se anticipa, datorită investițiilor în capacitățile proprii de producție de energie, creșterii importurilor din Europa și eforturilor de a repara infrastructura energetică.

Pe de altă parte, inflația pentru sfârșitul acestui an a fost revizuită în sus cu 1 punct procentual, ajungând la 10%, din cauza continuării presiunii creșterii prețurilor la produsele alimentare de bază și a efectelor acumulării prețurilor la energie și salarii.

Pe termen mediu, pentru anul 2025, FMI estimează o creștere economică între 2,5% și 3,5%, datorată accelerării reparațiilor infrastructurii energetice și punerii în funcțiune a noilor capacități. Totuși, acest avans va fi parțial echilibrat de un context mai restrâns pe piața muncii, care va stimula veniturile și consumul, într-un cadru de inflație mai controlată.

În ceea ce privește scenariul negativ, care presupune o prelungire a războiului până în 2026, FMI estimează efecte mult mai severe asupra economiei ucrainene, cu o scădere economică prelungită și o inflație mai mare. Deficitul de finanțare externă ar putea ajunge la 177,2 miliarde de dolari, comparativ cu 148 miliarde în scenariul de bază.

Acest scenariu mai pesimist presupune, de asemenea, o scădere a PIB-ului real și o inflație persistentă, ceea ce ar conduce la un dezechilibru suplimentar în balanța de plăți și ar menține rezervele internaționale sub pragul de 100% până în 2027. De asemenea, deficitul bugetar ar putea depăși 20% din PIB până în 2026.

În paralel, Consiliul Directorilor FMI a aprobat al șaselea review al programului de finanțare extinsă pentru Ucraina și a aprobat eliberarea unei noi tranșe de 1,1 miliarde de dolari, în contextul unei economii care încă încearcă să-și revină după impactul devastator al conflictului.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md