FMI, gata să crească asistența pentru a ajuta R. Moldova să depășească „cea mai severă criză energetică din existența sa”
Fondul Monetar Internațional (FMI) rămâne deschis colaborării cu R. Moldova și este gata să crească asistența, pentru a ajuta la depășirea celei mai „severe crize energetice din existența sa”, a dat asigurări Kristalina Georgieva, directoarea generală a FMI, la întâlnirea cu președinta Maia Sandu, care întreprinde o vizită la Washington.
Președinția transmite că șefa statului a menționat, în cadrul discuției, importanța cooperării cu FMI pentru a atenua consecințele economice și sociale provocate de invazia Rusiei în Ucraina.
Președinta Maia Sandu a subliniat că în prezent Republica Moldova trece prin cea mai severă criză energetică din existența sa, iar scopul autorităților este să ajute oamenii și businessul să facă față prețurilor ridicate la energie.
CITIȚI și FOTO // Maia Sandu, întrevedere la Washington cu Nancy Pelosi, PRIMA femeie din istoria SUA care deține funcția de președinte al Camerei Reprezentanților. RĂZBOIUL pornit de Putin în Ucraina și criza energetică, principalele teme abordate
La fel, e nevoie de programe care să sporească reziliența sectorului și să contribuie la diversificarea surselor de energie.
Tot la Washington, președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Michael McCaul, membru al Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA. Oficialii au discutat despre relațiile moldo-americane și sprijinul oferit de partenerii din Statele Unite pentru agenda noastră de reforme.
Șefa statului și-a exprimat recunoștința pentru adoptarea de către Congresul SUA, în aprilie 2022, a unei rezoluții prin care este reafirmat sprijinul pentru suveranitatea, integritatea teritorială și parcursul democratic al Republicii Moldova. La fel, ea a apreciat decizia SUA de a trece pe lista de sancțiuni nouă persoane și 12 entități pentru acte grave de corupție, prejudicierea averii statului și promovarea influenței Rusiei în republica noastră. Lidera de la Chișinău a subliniat că asemenea acțiuni ne ajută să continuăm efortul de eradicare a corupției și de consolidare a instituțiilor statului.
Maia Sandu a mai menționat că R. Moldova mizează și mai departe pe sprijinul Statelor Unite în realizarea reformelor, inclusiv în procesul de aderare la UE a republicii. De asemenea, R. Moldova are nevoie de susținere pentru asigurarea independenței energetice.
Maia Sandu, despre „situația generată de Kremlin” în privința aprovizionării Transnistriei cu gaze: „Dacă criza va fi declanșată de la 1 ianuarie, este clar că vom plăti mai mult pentru energia electrică”
ANALIZĂ: „Rusia s-a abținut până acum să atace Republica Moldova, dar îngăduința lui Putin are la bază un calcul rece”
Remanieri substanțiale gândite de premierul Recean. Cel puțin ZECE funcționari de rang înalt ar urma să fie CONCEDIAȚI: „Eu acum nu că mă plâng, voi gestiona aceste situații”