FISC // Businessul, descurajat de „greșelile” funcționarilor din R. Moldova
Un om de afaceri din R. Moldova a descoperit cu stupoare, la începutul lunii iunie curent, că de pe contul uneia dintre firmele sale a dispărut jumătate din sumă.
Este vorba de Alexandru Slusari, președinte al Asociației „UniAgroProtect” până la începutul primăverii 2017, care este proprietarul a două firme – una se ocupă cu intermedierea procurărilor de semințe de floarea-soarelui și porumb, iar a doua activează în domeniul asigurărilor agricole.
În încercarea de a afla ce s-a întâmplat, omul de afaceri a descoperit că e vorba de o „greșeală” a Serviciului Fiscal de Stat, oficiul din sectorul Râșcani al capitalei. Acum, va trebui să aștepte cel puțin jumătate de an pentru a-și recupera banii: „Problema este că statul face greșeala în zece secunde, dar recuperarea materială a acestei greșeli durează foarte mult”.
Ce ieșire din situație a găsit Alexandru Slusari, aflați din interviul de mai jos, acordat Buletinului „Bugete fără secrete”.
Dle Slusari, cum ați descoperit lipsa banilor de pe contul firmei care vă aparține?
Totul este oribil de simplu. M-am dus pe 8 iunie curent la bancă să fac niște operațiuni. Conturile celor două firme ale mele sunt deservite de aceeași bancă și eu am o regulă – de fiecare dată când vin, le verific. Știam cazuri când angajații băncii făceau diferite lucruri, nu m-am gândit niciodată la fisc, de aceea eu îmi verific conturile la fiecare două-trei zile.
Am depistat că pe contul întreprinderii mele individuale, care se ocupă cu intermedierea procurărilor de semințe, suma este prea mică, comparativ cu ceea ce a fost data trecută. Când am solicitat descifrarea de la bancă, mi-au explicat că, pe data de 6 iunie, a venit o solicitare de la fisc, conform art. 197 din Codul Fiscal, ca să încaseze de la firma mea, în calitate de impozit pe venit pentru anul trecut, suma de 24 de mii de lei, plus 638 de lei penalitatea și alte 667 de lei drept amendă.
Aveați datorii la Inspectoratul Fiscal de Stat?
Nu. Am rămas perplex când am văzut că, practic, mai mult de jumătate din suma care trebuia să fie la mine pe cont a fost sustrasă de fisc, fără ca să fiu anunțat.
Conform legislației, ei nu sunt obligați să mă informeze când fac încasări. Dar dacă la noi guvernarea spune că face parteneriat cu businessul, că ea are mai mult rol de audit decât de agent fiscal în raport cu oamenii de afaceri, nu era o problemă pentru ei să mă anunțe.
Mai ales că întreprinderea mea individuală activează din anul 2005, iar timp de 12 ani am achitat în permanență impozitele în avans.
Cu părere de rău, nu m-a informat nici banca și fiscul a încasat impozitul pe venit pentru activitatea din anul trecut. Adică, suma pe care eu deja am plătit-o. Pur și simplu au greșit.
V-ați dus la inspectorii fiscali să clarificați această situație?
S-a dus contabila la Oficiul fiscului din sectorul Râșcani și cei de acolo i-au explicat că greșeala s-a produs din cauza reorganizărilor care au loc acum în instituție.
Și-a cerut cineva scuze? Cum veți recupera banii?
Oficial, nimeni nu și-a cerut scuze. Problema este că statul face greșeala în zece secunde, dar recuperarea materială a acestei greșeli durează foarte mult. Acum sunt două soluții pentru rezolvarea acestei probleme – sau eu scriu cerere și solicit ca acești bani să fie utilizați pentru impozitele ulterioare, lucru care nu îmi convine, fiindcă e vorba de o sumă foarte mare. Eu nu știu, deocamdată, care va fi activitatea mea nici măcar în următorul semestru și sustragerea acestei sume este foarte dureroasă pentru mine. Varianta cu folosirea banilor pentru următorii ani nu mă aranjează.
A doua variantă este să scriu o cerere, ceea ce am făcut deja, prin care solicit întoarcerea banilor. Doar că, pentru întoarcerea banilor, fiscul trebuie să vină, să facă un control, să analizeze nu știu ce… Chiar dacă ei recunosc că au greșit, așa e procedura. După asta emit un act și întorc banii. În mod legal, acest lucru trebuie să se întâmple în 60 de zile, dar specialiștii spun că, în cel mai bun caz, eu voi vedea banii peste jumătate de an.
Ce riscuri există pentru firma Dvs. deposedată din „greșeală” de peste 25 de mii de lei?
Vă spun sincer, pentru mine a fost o lovitură foarte puternică, fiindcă eu trebuia să trăiesc cu acești bani până la sfârșitul anului, să mai plătesc serviciile, niște activități și să-mi întrețin familia. Aceștia erau banii de rezervă.
Acum, am fost nevoit să fac un împrumut de mărimea sumei care a fost sustrasă de pe cont, minus impozitele pe care trebuia să le achit pentru al doilea semestru, și așa am ieșit din situație temporar. Să nu fi fost această soluție, situația era aproape catastrofală.
Dle Slusari, Dvs. aveți și activitate politică, sunteți membru al unui partid din opoziție. Credeți că există vreo legătură între acest aspect și decizia fiscului?
Eu nu am probe să afirm că această greșeală este motivată politic. Contabilii mei spun că cei de la fisc cu care au vorbit își mușcă și coatele, afirmă că ei nu au vrut să se întâmple așa. Nu știu, nu am probe concludente că asta ar fi o presiune politică.
Mie mi-e greu să spun care este motivul real al acestei greșeli, dacă nu luăm în calcul aspectul politic. Sunt două variante. Prima: acum fiscul se află în proces de reorganizare și am înțeles că este un pic de haos și la ei. A doua: eu eram, până nu demult, cu sediul la Buiucani, dar în luna aprilie am schimbat adresa juridică a firmei și am trecut la Râșcani. Eu pot să presupun că acel executor nu s-a uitat, deși cel de la Buiucani era obligat să treacă soldurile la Râșcani, și nu a observat sau acest lucru pur și simplu nu s-a făcut.
Mi-e greu să spun care este motivul. Cert este că ei au greșit, iar înainte de a face această greșeală nici nu m-au contactat nici pe mine, nici pe contabilă.
Dvs. faceți afaceri de mai mult timp. Ați mai auzit de asemenea cazuri?
Am auzit, dar se refereau de regulă la anumite litigii, când unii agenți economici nu erau de acord cu suma impusă de fisc. Ca să fie scoși bani din greșeală, însă, nu!
Contabilii mei spun că mai sunt asemenea cazuri, dar eu pentru prima dată văd ca, din greșeală, jumătate din suma de pe contul firmei să fie sustrasă.
Acest caz vorbește și despre incompetența unor funcționari care creează probleme acolo unde acestea nu ar trebui să fie…
Incompetență, neatenție, haos… Dar o problemă mai gravă este, dacă nu luăm în calcul posibilitatea presiunii politice, mințirea businessului precum că la noi este parteneriat.
Din punctul meu de vedere, dacă tu vezi că există datorii la unii agenți economici, înainte de a încasa banii dă un telefon la firme și află ce s-a întâmplat. Eu niciodată nu am avut niciun bănuț datorie la stat, tot timpul am achitat impozitele în avans.
Niciodată nu am practicat economia tenebră, fiindcă acesta-i principiul meu – dacă pledez pentru combaterea acesteia, vreau să dau exemplu de la mine. Chiar dacă uneori pierd, n-am ascuns niciun bănuț în viața mea.
Și, dacă funcționarul de la fisc vede că firma care activează din 2005 nu a fost niciodată amendată, sancționată, iar acest moment trebuia deja să trezească o nedumerire, dacă vă bateți în piept cu parteneriatul pe care îl aveți cu businessul, dați un telefon la contabilă și spuneți. În jumătate de oră clarificam problema și nu ajungeam într-o asemenea situație stupidă.
Aveți vreun mesaj pentru funcționarii care greșesc, având în vedere această experiență a Dvs.?
Funcționarii trebuie să fie competenți. Dacă acum se face reorganizare la fisc, să fie făcută încă o dată testările și să rămână doar profesioniștii care sunt atenți.
Totodată, dacă autoritățile vor să fie partenerii businessului, trebuie să abordeze cu atenție aceste relații. Or, ei au făcut această greșeală în cinci secunde, dar eu am nimerit într-o situație dificilă. Verificați mai întâi istoria acestei firme, consultați oamenii de afaceri, discuți cu ei și apoi acționați.
Dle Slusari, credeți că asemenea decizii descurajează businessul din R. Moldova, care este o sursă importantă de venit, inclusiv pentru bugetele locale?
Pe mine, de exemplu, m-a descurajat. Eu nu mă ocup cu marea producere, am un business mic. Dar închipuiți-vă o asemenea greșeală la întreprinderea „Draexlmaier”, de exemplu, sau la orice altă întreprindere, inclusiv autohtonă, cu 500 – 600 de angajați care trebuie să plătească salarii, să procure materie primă etc. Să fie sustrasă o jumătate din banii acestora din circuit, iar ei să fie nevoiți să aștepte jumătate de an ca să-și întoarcă suma...
În locul acestor directori, aș fugi din țară.
Vă mulțumim!
Interviu publicat în Buletinul „Bugete fără secrete” al IDIS „Viitorul”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, lider incontestabil în cursa prezidențială, arată ultimul sondaj înainte de alegerile din România
Primul lot de ouă de consum din R. Moldova a ajuns pe piața UE! Vicepremierul Alaiba: „Sprijinul Uniunii Europene pentru R. Moldova e real și continuă să crească”
PRIMA NINSOARE // Încă două accidente pe drumurile din R. Moldova: Două mașini au derapat de pe traseu și s-au tamponat în copaci, iar trei persoane au ajuns la spital