Finanțare istorică pentru proiectele studențești: Ministerul Educației investește 2 milioane de lei în autoguvernanța universitară din Moldova


Finanțarea proiectelor studențești și revizuirea regulamentului-cadru pentru structurile de autoguvernare studențească au fost subiectele discutate între membrii autoguvernanței studențești din instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova și ministrul Dan Perciun.
Ministerul Educației și Cercetării, într-o inițiativă fără precedent, alocă direct fonduri cu un buget total de 2 milioane de lei către structurile de autoguvernare studențească, pentru a sprijini inițiativele studențești.
Proiectele ce pot fi finanțate vizează consolidarea comunității studențești, asigurarea dimensiunii sociale a universității și promovarea drepturilor și responsabilităților studenților. Acestea vor fi implementate de-a lungul anului 2025, având la bază necesitățile studenților.
Fondurile vor fi distribuite printr-un concurs, pornind de la propunerile lansate de senatele studentesti și alte structuri de autoguvernare din universități. Studenții au beneficiat de o sesiune de instruire și vor continua să primească suport informativ și metodologic pentru a dezvolta proiecte de calitate, pe bugete realiste.
„Acesta este un prim exercițiu inițiat de către Minister pentru a susține studenții în implementarea propriilor idei și proiecte, orientate spre dezvoltarea comunității studențești. Este o practică care este necesar de a fi replicată anual nu doar din fondurile Ministerului, dar este necesar ca instituțiile de învățământ să conștientizeze necesitatea de a aloca mijloace financiare anual pentru activitățile derulate de studenți”, a menționat Dan Perciun, Ministrul Educației și Cercetării prezent la ședință.
În plus, participanții au discutat revizuirea regulamentului-cadru pentru funcționarea structurilor de autoguvernare studențească, astfel încât să asigure o participare directă, transparentă și echitabilă a studenților în procesul decizional.
Ministerul Educației și Cercetării plănuiește să dezvolte ideile discutate într-un nou concept de regulament și va continua consultările și cooperarea cu structurile de autoguvernanță studențească, pentru a livra un document adaptat realităților și nevoilor studenților.









































































