Finanțare IMPORTANTĂ pentru R. Moldova, RATATĂ din cauza CORUPȚIEI
Corupția din R. Moldova și restanțele Guvernului de la Chișinău privind lupta cu corupția a împiedicat țara noastră să obțină încă o finanțare din partea Corporației Provocările Mileniului.
Anunțul a fost făcut de către directorul executiv al Fondului Provocările Milieniului din R. Moldova, Valentina Badrajan, în cadrul unui tur de presă la sistemul de irigare din satul Coșnița, raionul Dubăsari.
„Am depus dosarul pentru a mai primi o finanțate – Programul Compact 2, însă, din nefericire, nu am fost selectați ca țară eligibilă pentru o nouă finanțare. Nu a fost atins indicatorul Controlul corupției. S-a indicat ce trebuie de făcut. Urmează ca Guvernul să îndeplinească aceste recomandări. Sperăm că, la o nouă selecție, care va avea loc în decembrie curent, R. Moldova să fie acceptată. Un indicator de care putem să ne mândrim este cel care se referă la modul cum a fost implementat acest program. La acest capitol suntem printre primele țări”, a spus Valentina Badrajan.
În septembrie curent se încheie implementarea în R. Moldova a Programului Compact al Guvernului SUA, realizat în perioada 2010 – 2015. Pe lângă reconstrucția traseului Sărăteni- Soroca, un alt obiectiv al Programului Compact a fost reabilitarea sistemului centralizat de irigare.
În acest scop, Guvernul SUA a investit 80 de milioane de dolari pentru reabilitarea a zece sisteme care vor permite irigarea a mai bine de 15 mii de hectare de teren agricol, prelucrat de circa nouă mii de fermieri din 24 de localități din R. Modlova. Pentru gestionarea sistemelor de irigare reabilitate au fost create mai multe Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI) .
Potrivit legii, acestea vor prelua gestionarea sistemelor de irigare în baza unui contract de comodat pentru o perioadă de 30 de ani, iar Agenția „Apele Moldovei” doar va monitoriza cât de eficient sunt administrate sistemele de irigare transmise în gestiune producătorilor agricoli și va acorda asistență AUAI în gestionarea bunurilor.
„Sistemul este nu doar benefic, dar și necesar agricultorilor. Cel vechi era uzat și aducea mai multe pierderi decât câștig. Am 50 de hectare de teren agricol pe care cultiv legume, cereale și livadă. Dacă nu dispuneam de acest sistem de irigare, roada era cu mult mai mică decât acum. În plus, cu noul sistem de irigare s-au redus și cheltuielile cu circa 50 la sută. Acum, pentru un cub de apă va trebui să plătim trei lei, față de patru sau chiar cinci cum a fost până acum. Ceea ce contează e că vom avea apă când dorim, pentru ca procesul tehnologic să nu aibă de suferit”, ne-a spus fermierul Vasile Plopa.
La începutul lunii august curent, urmează să fie dată în exploatare noua stație de irigare de la Coșnița. Aici au fost reconstruite două stații de pompare, iar alte două au fost construite și au zece pompe principale. Costul lucrărilor se ridică la 13,8 milioane de dolari. Suprafața irigată după reabilitare se ridică la peste două mii și jumătate de hectare.
Până la sfârșitul verii, când va fi finalizat programul, toate cele zece sisteme de irigare, construite și reconstruite în cadrul acestui proiect, urmează să fie date în exploatare.
Fermierii susțin că, după demararea acestui proiect, în raionul Criuleni a început că crească și prețul pentru un hectar de pământ. „Dacă anterior un hectar putea fi cumpărat cu 400-500 de euro, acum prețul acestuia se ridică la circa cinci mii de euro. Chiar și așa, puțini proprietari își vând terenul. S-a scumpit și plata pentru arenda pământului”, a spus Sergiu Iuncu, director al proiectului „Tranziţia spre agricultura performantă” din cadrul Fondului Provocările Mileniului Moldova.
Programul Compact este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova și are o valoare totală de 262 de milioane de dolari, acordați grație susținerii poporuluui american pentru reducerea sărăciei și creșterea economică în R. Moldova.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski