Finanțare avantajoasă pentru fermierii moldoveni: ADMA lansează noi programe în 2025


24 aprilie 2025, Chișinău – Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA) oferă fermierilor soluții financiare realizate împreună cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Fermierii pot astfel achiziționa tehnică și echipamente agricole de ultimă generație prin mecanisme flexibile de vânzare-cumpărare, incluzând rate avantajoase. Programele de finanțare implementate de ADMA sunt după cum urmează:
1. Programul de Asistență pentru Fermierii Neprivilegiați 2KR și PAC
Acest program are în vedere susținerea fermierilor neprivilegiați din Moldova, prin acces la tehnică și echipamente agricole esențiale pentru modernizarea activităților agricole. Beneficiarii eligibili trebuie să îndeplinească anumite criterii: să fie fermieri înregistrati în Moldova, să nu fie în proces de insolvabilitate și să nu aibă datorii față de Agenție. În plus, nu ar trebui să aibă restanțe față de bugetul public național, cu excepția cazurilor de achiziții în rate a echipamentelor agricole aflate în stocul Agenției.
2. Programul Dezvoltării Sistemului de Irigare la Scară Mică (PDSISM)
În scopul îmbunătățirii accesului la echipamente de irigare moderne, acest program urmărește creșterea productivității agricole și a eficienței în utilizarea apei. Ca și în cazul primului program, beneficiarii trebuie să îndeplinească criterii similare, iar maximul finanțării este de 5.500.000 de lei per beneficiar. Dacă un beneficiar are deja un contract activ în cadrul Programului de irigare, limitele finanțării vor fi ajustate conform soldului creanțelor sale față de Agenție.
3. Proiectul privind vânzarea – cumpărarea în rate a utilajelor destinate domeniului zootehnic
Acest proiect sprijină fermierii din zootehnie să își modernizeze utilajele. Criteriile de eligibilitate sunt aceleași, cu limită maximă de 2.000.000 lei și necesitatea apartenenței la o asociație profesională relevantă. Solicitantul trebuie să aibă drept de proprietate sau alt drept valabil asupra imobilului unde va instala utilajul pentru minimum 2 ani.
4. Proiectul privind transformarea digitală în agricultură
Scopul acestui proiect este de a facilita adoptarea tehnologiilor digitale de către fermieri, pentru o producție mai eficientă, plafonul maxim fiind de 700.000 de lei per beneficiar.
5. Proiectul privind vânzarea – cumpărarea în rate a echipamentelor pentru producerea energiei regenerabile
Proiectul susține fermierii să adopte tehnologii verzi precum panourile alor fotovoltaice. Limita maximă de finanțare este de 2.500.000 lei per beneficiar, fiind necesare avize de racordare.
6. Proiectul Modernizarea Tehnicii și Echipamentului Agricol (MAME)
Finanțare dedicată exclusiv producătorilor agricoli care activează în Moldova, cu scopul de a sprijini producția, creșterea și menținerea terenurilor agricole, precum și agro-turismul.









































































