Financial Times: Acord de SECURITATE între R. Moldova și UE, semnat săptămâna viitoare. Informații, exerciții militare comune și R. Moldova inclusă în achiziția comună de arme a blocului
Republica Moldova și Uniunea Europeană vor semna săptămâna viitoare un acord de securitate, sporind cooperarea în sfera apărării, amenințărilor cibernetice și interferențelor externe la „niveluri fără precedent”, sfindând avertismentele Rusiei, scrie Financial Times, care prezintă în exclusivitate o propunere a Uniunii Europene.
Potrivit propunerii Uniunii Europene, consultate de Financial Times, „R. Moldova ar urma să-și sporească partajarea informațiilor, să desfășoare exerciții militare comune și să fie inclusă în achiziția comună de arme a blocului”.
Deși Constituția R. Moldova exclude apartenența la NATO din cauza unei clauze de neutralitate, pactul ar „constitui cel mai profund pas formal de a lega apărarea națională de partenerii occidentali”, scrie publicația britanică.
De asemenea, R. Moldova ar urma să fie integrată în inițiativele legate de industria europeană de apărare și misiunile de apărare ale UE, potrivit propunerii.
Parteneriatul va căuta, de asemenea, să sporească cooperarea între agențiile moldovenești și europene pentru a se apăra împotriva manipulării străine, a amenințărilor cibernetice și teroriste, se arată în document.
„Aceasta este o confirmare a integrării sporite a poziției de securitate și apărare a Republicii Moldova în UE”, a declarat pentru Financial Times un oficial implicat în negocierile privind acordul blocului.
CITIȚI și Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria Zaharova, căci anunță epurări în masă, genocid
Propunerea va fi discutată de diplomații UE în această săptămână și se intenționează să fie semnată oficial săptămâna viitoare, au declarat oficialii citați de Financial Times. Guvernul moldovean și Comisia Europeană au refuzat să comenteze informația.
Financial Times amintește că relațiile dintre Chișinău și Moscova s-au înrăutățit de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, cu temeri că agresiunea Rusiei s-ar putea răspândi în Transnistria, un teritoriu al R. Moldova unde Rusia ține ilegal trupe militare și armament încă de la începutul anilor 1990.
Chișinăul s-a apropiat de Europa și pe fondul avertismentelor repetate că Kremlinul încearcă să desfășoare o campanie de destabilizare a statului.
Amintim că Republica Moldova și Franța au semnat un acord bilateral de apărare în martie curent, la câteva zile după ce Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a avertizat că Rusia va încerca să destabilizeze țara în timp ce se pregătește pentru alegerile prezidențiale și un referendum privind aderarea la UE.
Tot în martie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova va „apăra” populația de etnie rusă din R. Moldova și că Chișinăul riscă „să calce pe urmele regimului de la Kiev”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comparat săptămâna trecută politicile președintelui moldovean Maia Sandu cu cele ale regimului nazist – o acuzație pe care Kremlinul a lansat-o și împotriva liderului ucrainean Volodimir Zelenski. Diplomația de la Chișinău a catalogat aceste declarații ca fiind „delir halucinant”.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”