Filme care ne fac mai BUNI de Sărbători
Săptămâna premergătoare Crăciunului generează de fiecare dată o efuziune de stări pozitive. Suntem mai binevoitori, mai fericiţi.
Poate datorită colindelor şi faptului că oraşul nu mai este atât de gri, ci înviorat de mii de beculeţe multicolore. Zăpada, dacă este - de asemenea - trezeşte amintiri din copilărie, când fără niciun fel de griji ne petreceam ziua întreagă pe derdeluş, iar seara primeam mere coapte cu scorţişoară. Intrarea într-o astfel de dispoziţie ne face să întocmim o listă a filmelor care au şi ele darul de a ne schimba de Crăciun; de a ne face mai generoşi, şi în stare să ne reevaluăm priorităţile şi relaţiile cu cei de lângă noi.
Lista de mai jos este deschisă şi propunerilor voastre. Adăugaţi acele filme pe care aţi vrea să le revedeţi de Crăciun, tocmai pentru starea pozitivă pe care v-o induc, sau pe care doriţi să le recomandaţi celorlalţi. Majoritatea titlurilor se găsesc pe DVD.
It's a Wonderful Life (1946)
Povestea unui bărbat care vrea să se sinucidă în Ajunul Crăciunului.
Întâlnirea cu îngerul său păzitor îi va schimba cu totul viziunea asupra vieţii, acesta arătându-i bărbatului cum ar fi arătat lumea dacă el nu ar fi existat. Cu siguranţă clasicul de Crăciun al lui Frank Capra e un pic siropos, şi cu toate astea învinge părerile cinice cu unul dintre cele mai frumoase momente care au loc lângă brad. Practic spiritul Crăciunului ne invadează sufletul. După ce ne-a introdus timp de două ore în viaţa aproape ratată a lui Jimmy Stewart, un personaj obişnuit, Capra ne face să lăcrimăm la imaginea adunării de Crăciun şi la replica dată de copilul protagonistului: „de fiecare dată când sună un clopoţel, un înger îşi primeşte aripile...”
The Kid (1921)
Este una dintre capodoperele lui Charlie Chaplin care ne face să râdem şi să plângem în acelaşi timp. O mamă îşi părăseşte copilul, punându-l într-o limuzină. Maşina este furată, iar hoţii lasă copilul lângă o ladă de gunoi. Chaplin, în pielea unui vagabond, descoperă copilul şi îl înfiază. Filmul ne dă un exemplu de generozitate şi sacrificiu.
Miracle on 34th Street (1947)
Altruist şi bun la inimă, bătrânul Kris Kringle crede (şi spune) cum că ar fi el adevăratul Moş Crăciun. Şi, desigur, există un avocat fără scrupule care e gata să îl condamne. Însă iată, în sala de judecată, bătrânul dovedeşte că el chiar e adevăratul Moş.
Ghost (1990)
Patrick Swayze joacă rolul unei fantome care face echipă cu un medium, interpretat excelent de Whoopi Goldberg, distinsă cu Premiul Oscar, pentru a afla adevărul care se ascunde în spatele morţii sale şi pentru a o salva pe iubita lui (Demi Moore) de la aceeaşi soartă. Toţi cei care au iubit vreodată vor fi impresionaţi de acest film, care dă o lecţie de real devotament.
Hachiko: A Dog's Story (2009)
Este un remake al filmului japonez Hachiko monogatari, realizat în 1987, şi este inspirat dintr-o poveste reală. Prezintă relaţia dintre un profesor universitar şi un câine pe care îl găseşte pe stradă şi îl duce în casa lui. Pelicula dă o perspectivă nouă asupra a ceea ce înseamnă loialitatea şi prietenia. Rolul principal este interpretat de Richard Gere.
The Fall (2006)/Legende pentru viaţă
Puterea unui copil (Catinca Untaru) de a da viaţă poveştilor pe care le ascultă e un mare dar. Între tânărul Roy Walker, un cascador, şi o fetiţă de cinci ani - doi suferinzi într-un spital - se leagă o strânsă prietenie, bărbatul plin de imaginaţie povestindu-i în fiecare zi fetiţei câte o istorie cu tâlc, pe de-o parte cu scopul de a o ajuta pe Alexandria să uite de durerea fizică, iar pe de altă parte cu scopul de a o determina pe aceasta să îi procure de la farmacia spitalului o sticluţă cu pastile de morfină.
Seven Years in Tibet (1997)/Sapte ani in Tibet
Film despre lumea Tibetului văzută prin ochii unui european. Heinrich Harrer - alpinist austriac, personaj real jucat de Brad Pitt, refugiat în Tibet şi devenit prietenul apropiat al lui Dalai Lama, asistă la sfârşitul unei naţiuni. O poveste despre diferenţe culturale, devotament şi trădare, e o perspectivă a unui occidental asupra tradiţiilor orientale care au ajutat oamenii în situaţii limită. Filmul prezintă un tablou cu semnificaţii clare: binele versus răul. Mai mult, situaţii de viaţă şi moarte, în care un personaj - Dalai Lama - continuă să-şi păstreze bunătatea, blândeţea, fără să renunţe la ideea unui Tibet liber.
The Elephant Man (1980)
Filmul este bazat pe un caz real. Dr. Frederick Treves (Anthony Hopkins) îl vede la un circ pe „Omul-elefant”, un bărbat care are o deformare fizică extremă. Între cei doi se leagă o prietenie foarte frumoasă. Filmul ne face să reevaluăm relaţiile pe care le avem cu cei din jur.
Up (2009)
Prezintă povestea lui Carl (Edward Asner), un septuagenar care îşi ia zborul cu tot cu casă, susţinut în aer de o mulţime de baloane multicolore. Planul bătrânului, care vrea să-şi ţină şi o promisiune făcută soţiei lui decedate, aceea de a explora lumea întreagă, are o singură hibă: în momentul „decolării”, pe prispa casei lui se află şi un entuziast puşti de opt ani. Filmul trezeşte copilul din noi, şi o efuziune a celor mai calde sentimente.
Schindler's List (1993)
Lungmetrajul prezintă povestea adevărată a enigmaticului Oskar Schindler, care reuşeşte să salveze vieţile a peste 1100 de evrei în timpul Holocastului. Rolul principal este interpretat de Liam Neeson. Filmul e un exemplu deosebit de generozitate.
Sursa: eva.ro
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni