17:11:12 09.01.2025
Stiri

Fiecare cetățean al R. Moldova aruncă anual la GUNOI câte 76 de kg de mâncare, iar agenții economici casează produse în valoare de 1,4 MILIARDE de lei. Antreprenorii, încurajați să reducă risipa și să doneze produsele persoanelor vulnerabile

Actualitate 30.05.2024 17:15 Vizualizări1596 Autor: ZiarulNational
Fiecare cetățean al R. Moldova aruncă anual la GUNOI câte 76 de kg de mâncare, iar agenții economici casează produse în valoare de 1,4 MILIARDE de lei. Antreprenorii, încurajați să reducă risipa și să doneze produsele persoanelor vulnerabile

Agenții economici vor fi încurajați să doneze produse alimentare organizațiilor caritabile și băncilor de alimente pentru a ajuta persoanele vulnerabile și a preveni risipa alimentară. O inițiativă legislativă privind modificarea Legii privind prevenirea pierderii și risipei de alimente și a Codului Fiscal al R. Moldova a fost votată astăzi în prima lectură de 71 de deputați.

Autoarea proiectului, deputata Mariana Cușnir, a declarat de la tribuna Parlamentului că un locuitor al R. Moldova aruncă anual la gunoi circa 76 kg de mâncare. Totodată, rapoartele Serviciului Fiscal de Stat pentru anul 2022 arăta că peste 800 de agenți economici casează produse în valoare de peste 1,4 miliarde de lei.

Pentru a reduce risipa alimentară, mai multe produse alimentare a căror siguranță alimentară nu a fost compromisă vor putea fi donate.

„Este vorba despre produsele care și-au pierdut aspectul comercial din cauza deteriorării ambalajului secundar, produsele care nu întrunesc specificațiile producătorului privind variațiile de culoare, dimensiune sau formă, produsele cu erori de etichetare, precum și în condițiile existenței unui excedent de alimente preconizate pentru un anumit sezon de vacanță sau sărbători specifice”, a menționat deputata Cușnir.

Operatorul economic care va dona produse alimentare va beneficia de aceleași facilități și deduceri fiscale ca și în cazul reziduurilor, deșeurilor și perisabilității naturale. Deducerea alimentelor transferate prin donație de către operatorii din domeniul alimentar va fi în limitele aprobate anual de către conducătorii instituțiilor.

„În R. Moldova, din 2022 există cadru normativ care reglementează donația de alimente către organizații beneficiare în scopul recuperării și redistribuirii alimentelor către beneficiari social vulnerabili, cantine sociale etc. Legea respectivă privind prevenirea pierderii si risipei alimentare, intrată în vigoare la 25 mai 2023, din anumite considerente nu e funcțională momentan. Nu s-a reușit până acum niciun transfer de alimente prin donare, în sensul legii, din partea operatorilor economici din domeniul agroalimentar”, a adăugat Mariana Cușnir.

În Uniunea Europeană se estimează că circa 20% din totalul alimentelor se pierd sau se irosesc, iar costurile asociate se ridică la circa 143 de miliarde de euro.

Proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md