FESTIVALUL „Zilele Nordului” invită turiștii să CUNOASCĂ frumusețea din Nordul României
O serbare populară în curtea unei biserici unicat în lume, un picnic cu chitara într-o poiană seculară, o vizită la casa unui sfânt, o drumeție cu căruța în lunca Prutului și o vânătoare de comori în cel mai nordic oraș al României, sunt câteva dintre propunerile turistice ale celei de a doua ediții a Zilelor Nordului, festival de muzică, arte și călătorii desfășurat în Darabani la acest final de săptămână.
Printre cele peste 50 de concerte și evenimente culturale ale festivalului, organizatorii au pregătit în acest an și cinci Tururi ale Nordului, destinate turiștilor și localnicilor.
„A promova frumusețile regiunii de Nord, prin oamenii și prin locurile sale, aceasta e o parte importantă a misiunii noastre. Continuăm și în acest an să descoperim Moldova împreună cu cei care vin de la sute de kilometri depărtare, special pentru festival. Și credem că locurile pe care le explorăm în Tururile Nordului sunt, din păcate sau din fericire, noi chiar și pentru localnici”, a declarat Ștefan Teișanu, președinte Asociației Nord, organizatoare a evenimentului.
Dacă joi festivalul propune două călătorii muzicale la Liveni și Mihăileni, satele copilăriei lui Enescu, de vineri încep Tururile Nordului, o serie de excursii ghidate, având ca punct de plecare Casa de Cultură „Theodor Balș” din Darabani.
Vineri, sâmbătă și duminică, de la ora 12:00, încep tururile orașului, prin care doritorii vor putea cunoaște pe îndelete cele mai interesante povești ale locului, în timp ce vizitează Biserica Sf. Nicolae, Casa Acad. Leon Dănăilă sau Muzeul Nordului.
Turul de duminică are un format special: organizatorii au pregătit o „vânătoare de comori”, invitându-i pe participanți să descopere, pe baza unor indicii, alte locuri și povești interesante ale orașului.
Vineri, tot de la 12:00, se pleacă într-un tur care îi duce pe turiști la Casa Memorială „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” și în punctul de nord extrem al României, pentru a se opri într-un loc legendar de pe malul Prutului: Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare.
„Doritorii care vor să participe la tururi trebuie să se înregistreze online pe adresa www.zilelenordului.ro.
Și-au rezervat deja locuri în campingul festivalului turiști din Iași, Chișinău, Edineț, Cernăuți, Cluj, Botoșani, Suceava și Dorohoi.
Festivalul este organizat de Asociația Nord, care contribuie la dezvoltarea regiunii de Nord (Botoșani – Suceava – Iași – Chișinău – Cernăuți) prin proiecte de revitalizare urbană, culturală și socială. Misiunea asociației este de a contribui la dezvoltarea regiunii de Nord prin stimularea spiritului civic și proactiv al tinerilor, prin întărirea, pentru localnici, a sentimentului de apartenență la o comunitate vie și valoroasă și prin promovarea acestui spațiu ca nod cultural și turistic între cele trei frontiere (România, Republica Moldova, Ucraina).
Oleg Serebrian, despre discuțiile cu „Gazprom”: „Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană nu ar fi pur și simplu o criză, ci o catastrofă umanitară”
FOTO // Militari ai Batalionului 22 de Menținere a Păcii „Căștile albastre”, pe primul loc la o competiție din Carolina de Nord: Au concurat cu șase echipe din SUA
„Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, solicită MAJORAREA tarifelor la gazele naturale: „Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”