Festivalul internațional de poezie GRIGORE VIERU, organizat la Chișinău, Iași și Strășeni: „Puțini poeți români au fost atât de patrioți, atât de sinceri în patriotismul lor, precum Grigore Vieru”
La Iași, Chișinău şi Strășeni are loc, în perioada 25 - 28 septembrie curent, cea de-a XIV-a ediție a Festivalului internațional de poezie „Grigore Vieru”.
În această perioadă, la Iaşi au loc mai multe evenimente deosebite: Spectacolul de gală „Floarea de lumină” în memoria poetului Grigore Vieru, cu participarea actriței Lamia Beligan și a cântărețului și compozitorului Nicu Alifantis; Conferința „Grigore Vieru, poet și tribun al spațiului românesc”, susținută de poetul și eseistul Ion Hadârcă; Dialoguri culturale „Poetul Grigore Vieru și receptarea operei sale dincolo și dincoace de Prut. Rolul traducerilor”; lansări de carte etc.
„Puțini poeți români au fost atât de patrioți, atât de sinceri în patriotismul lor, precum Grigore Vieru. În versul său duios, Basarabia, Moldova, România, Țara, Poporul, Limba Română au devenit nu doar cuvinte nepieritoare, ci și poduri de flori între generațiile de ieri și cele de mâine, între cei de dincolo și cei de dincoace de Prut, între cei care suntem și cei care am dori să fim. Grigore Vieru a fost un înțelept, iar numele său a devenit sinonim cu iubirea de Patrie. Acum, când Republica Moldova, sub o nouă conducere, luptă frumos pentru a se reîntoarce în rândul statelor europene – democratice, civilizate și prospere – basarabenii ar avea nevoie mai mult ca oricând de modele precum Grigore Vieru. Într-o lume tulburată de atâtea crize și parcă din ce în ce mai lipsită de empatie și solidaritate, ni se face tot mai dor de românii care nu au abdicat niciodată de la crezul lor unionist. La 87 de ani de la nașterea lui Grigore Vieru și la 13 ani de la trecerea sa în nemurire, să căutăm mereu timp pentru a-i citi frumoasele poezii, dar și tăria necesară pentru a-i împlini visul! E un adevăr bine cunoscut că poeții mari nu mor niciodată! Și nu doar pentru că le celebrăm permanent opera – ce se transformă într-un veritabil testament de conștiință -, ci fiindcă ei veghează întru veșnicie asupra noastră. Să nu-i dezamăgim! Să nu-l dezamăgim pe Grigore Vieru!”, a transmis primarul de Iași, Mihai Chirica.
Evenimentul este organizat de Centrul Cultural-Științific „Grigore Vieru” din Chişinău, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Direcția cultură a Primăriei Chişinău, Primăria Iaşi, Asociația Culturală „Feedback” Iaşi, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Institutul de Filologie Română „B. P. Hasdeu”, Consiliul raional Strășeni, Direcția generală educație Strășeni, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” și alți parteneri.
FOTO // „Comoara” descoperită de un gospodar de la Enichioi, în propria curte: Data din sec. IX-XI
VOT în Parlament: Despăgubiri mai mari pentru pasageri, de până la 36 000 de lei, în cazul pierderii sau deteriorării bagajelor și al întârzierii zborurilor
INFOGRAFIC // La mare, iarna: Sharm el Sheikh, destinația spre care au zburat cei mai mulți moldoveni, în ianuarie. Numărul de pasageri de la aeroport, mai mare cu 62% decât anul trecut