21:52:48 18.12.2024
Stiri

Fermierii protestatari amenință că vor BLOCA astăzi traseele din preajma punctelor de trecere a frontierei Sculeni și Leușeni, dar și mai multe drumuri naționale: „Nu au rămas alte metode”

Actualitate 08.06.2023 10:13 Vizualizări1429 Autor: Ziarul National
Fermierii protestatari amenință că vor BLOCA astăzi traseele din preajma punctelor de trecere a frontierei Sculeni și Leușeni, dar și mai multe drumuri naționale: „Nu au rămas alte metode”

Reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor”, condusă de Alexadr Slusari, au ieșit și astăzi cu tractoarele la proteste în raioanele R. Moldova.

Mai mult, aceștia amenință că vor bloca mai multe drumuri naționale, inclusiv de lângă frontiera cu România.

„Vă informăm că azi, în intervalul orelor 11.00 - 13.00, este posibilă blocarea de către fermieri a traseelor naționale lângă vămile Sculeni și Leușeni, precum și a drumurilor Hâncești-Leova, Orhei - Rezina și Bălți - Orhei. Cerem scuze de la cetățenii noștri pentru incomoditățile temporare, dar nu au rămas alte metode de a atrage atenția la catastrofa financiară a agricultorilor mici și mijlocii”, se arată într-un mesaj al asociației.

CITIȚI și Fermierii lui Slusari au scos tractoarele la proteste în raioane și amenință că vor ajunge în capitală, dacă Guvernul nu le va îndeplini cerințele. Daniel Vodă: „Fermierii vor prețuri mai mari, dar Guvernul reprezintă întreaga societate”



Amintim că fermierii protestatari au înaintat Guvernului mai multe revendicări și cer ca acestea să fie îndeplinite imediat. Printre cerințele agricultorilor se numără alocarea „nu mai târziu de 1 august 2023” a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3 000 de lei per hectar la culturile de grâu, orz, rapiță etc., restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarea-soarelui în Republica Moldova din Ucraina, obligarea Portului Giurgiulești să exporte, în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2023, doar producția agricolă de origine moldovenească, achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022, precum și modificarea Legii cu privire la Programul de rambursare a TVA.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a transmis miercuri, prin intermediul unui comunicat de presă, că obiectivul acestei instituții este să „acționeze în interesul tuturor agricultorilor, au fost elaborate și va începe implementarea mecanismelor de subvenționare a accizei la motorină, a kilogramului de lapte și plățile per cap de animal”.

„Suplimentar, în această săptămână a fost semnat cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Acordul de împrumut în valoare de 55 de milioane de dolari SUA pentru dezvoltarea agriculturii. Pentru dezvoltarea acestui sector, avem nevoie de mai multe investiții și tipuri de finanțare care necesită coordonare și dialog. În a doua jumătate a lunii iunie, vicepremierul Vladimir Bolea va întreprinde o vizită la Bruxelles, unde se va întâlni cu comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și cu președintele DG AGRI, pentru a solicita suport sectorului agricol național”, cităm din comunicat.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

13.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Transnistria, ca un ...

09.12.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Și Ilan Șor era pent...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md