07:47:37 24.01.2025
Stiri

PROGRES // Fermierii pot fi „imuni” la intemperii. Inovația unui tânăr de la Briceni

Economie 26.04.2015 13:01 Vizualizări3810 Autor: Virginia Nica
PROGRES // Fermierii pot fi „imuni” la intemperii. Inovația unui tânăr de la Briceni

Deși pentru mulți agricultori posibilitatea de a-și salva roada de intemperii este ceva fantastic din cauza imprevizibilității, un tânăr fermier din Briceni demonstrează contrariul

Nici embargoul rusesc și nici munca în van de pe parcursul unui an nu l-au făcut pe Nicolae Bodrug din Sofia, Drochia, să se simtă atât de neputincios ca în dimineața zilei când a văzut florile pomilor din livadă înmărmurite. Știa doar că este necesar de acționat imediat pentru a atenua impactul înghețurilor.

„După ce am văzut merele înghețate, mi-am zis că nu există năpastă mai mare. Acum văd că nu mai am parte în acest an de prune și vișine. Am o gaură de mai mult de o sută de mii de lei și cred că o să scot livada. Ei, dar cine știe dinainte ce îți pregătește natura?”, spune mâhnit livădarul.

Află de pe tableta personală ce se întâmplă în livadă

Totuși, Dan Jumiga de la Colicăuți, Briceni, știe. El a avut posibilitatea, fără niciun efort, la kilometri distanță de pomet, să afle de pe tableta personală dacă vine valul de îngheț, având astfel posibilitatea de a le „tăia calea” intemperiilor și să acționeze imediat pentru a-și salva livada. Inspirat de nivelul impresionant la care se face agricultură în Olanda sau Germania, tânărul a înțeles că tehnologiile avansate sunt atuul producției competitive și singura șansă de a stăpâni capriciile vremii.

„După ce am văzut dificultățile din punct de vedere climateric prin care am trecut anul trecut, am hotărât să instalăm o stație meteo „iMetos”, care oferă orice informație despre microclimatul din livadă. Cu ajutorul acestei informații, cum ar fi umiditatea, temperatura, precipitațiile sau viteza vântului, noi putem face și diferite analize pentru a aplica tratamentele necesare la timpul potrivit. În baza unor formule de calcul putem afla gradul de infecție”, explică tânărul fermier avantajele unei astfel de inovații-minune.

Anunțat prin SMS că vine înghețul

Anume datorită acestei instalații, Dan Jumiga a fost cu un pas înaintea celor care zilele acestea au pierdut mare parte din recolta de pomi fructiferi din cauză că nu au acționat rapid pentru a o proteja de îngheț.

„În cazul în care se așteaptă să aibă loc înghețuri sau este necesar să aplicăm vreun tratament culturilor, agricultorii care dețin o stație meteo sunt alertați printr-un mesaj. Cele 60 de hectare de livadă de meri sunt situate la altitudine și datele care ne-au fost oferite de stație au arătat că temperatura a fost de +1oC și nu am fost afectați de înghețuri, însă eu sunt în permanență informat și prevenit în orice caz printr-un mesaj pe telefon. Stația are o rază de acțiune de trei kilometri și oferă precizie maximă”, a menționat fermierul de la Briceni.

„Robotul-profet” și agricultura performantă

Astfel, „robotul-profet” veghează în permanență livada și agricultorul poate afla date exacte despre volumul de precipitații pentru o anumită perioadă de timp, durata de acțiune a preparatului administrat, nivelul radiației solare, evaporarea apei din sol.

„Putem monitoriza situația din livadă de pe calculator, tabletă sau telefon. Acum studiem posibilitatea de a conecta stația noastră la sistemul olandez „RIMpro”, care va efectua analize mai performante. Uneori, agricultura ne dă mari bătăi de cap, dar inovațiile ne oferă șansa de a economisi bani și de a face lucruri mai calitative. Pentru a face agricultură, este necesar să avem multe cunoștințe în domeniu. Se poate de făcut agricultură și aici, acasă la noi, după modelul fermelor occidentale în care tehnologiile își spun cuvântul așa cum nu ne imaginam că ar putea fi cu ani în urmă”, susține Dan Jumiga, care deja i-a făcut pe consumatorii din Europa sau Asia să revină de fiecare dată în livada de la Colicăuți, fiind impresionați de gustul fructelor sale.

Pierderile pot fi evitate, dacă se acționează la timp

Menționăm că temperaturile au coborât până la -3°C în ultimele zile, iar specialiștii susțin că, dacă ar fi fost întreprinse măsurile necesare înainte ca înghețurile să facă adevărate ravagii printre pomii aflați în floare, atunci pierderile ar fi fost evitate.

„Înghețurile au afectat direct pomii în floare, cum ar fi prunul, cireșul, caisul sau vișinul. Din cauză că acum floarea este deja deschisă și a dat înghețul, vor fi înregistrate pierderi ale roadei de fructe de circa 70%-80%, ceea ce reprezintă un dezastru. Acum nu se mai poate face nimic pentru a recupera pierderile”, susține expertul în agricultură, reprezentantul „Agroinform” de la Nisporeni, Petru Ionel.

O stație meteo care oferă șansa de a evita pagubele din cauza înghețurilor costă în jur de două mii de euro, iar producătorii susțin că merită să investești, deoarece fără o astfel de investiție banii care se duc anual pe apa sâmbetei sunt mult mai mulți.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md