06:16:59 12.01.2025
Stiri

Fermierii din R. Moldova amenință din nou cu PROTESTE: „Ne așteaptă o catastrofă financiară și socială”. Patru revendicări înaintate autorităților și ULTIMATUM de cinci zile

Actualitate 29.01.2024 12:34 Vizualizări1200 Autor: Ziarul National
 Fermierii din R. Moldova amenință din nou cu PROTESTE: „Ne așteaptă o catastrofă financiară și socială”. Patru revendicări înaintate autorităților și ULTIMATUM de cinci zile

Agricultorii din sudul R. Moldova reclamă situația „catastrofală” în care s-au pomenit după ultimii doi ani care au fost „de criză” în acest sector și amenință cu noi proteste, dacă revendicările lor nu vor fi îndeplinite „timp de cinci zile” de către autorități.

Într-un demers semnat de 31 de fermieri din sudul R. Moldova, adresat conducerii raionului Cahul, dar și Oficiului Teritorial Cahul al Cancelariei de Stat, agricultorii cer introducerea, până la 31 decembrie 2024 , „după modelul României”, a unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență pentru agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70% din culturi cerealiere și oleaginoase.

De asemenea, agricultorii solicită soluționarea problemei creditării agricultorilor cu mijloace circulante pentru lucrările de primăvară „prin intervenția Băncii Naționale a Moldovei și relaxarea temporară a exigențelor la clasificarea creditelor neperformante”, alocarea de compensații fermierilor micro, mici și mijlocii „pentru seceta și prețurile derizorii la producția agricolă în formă de plăți directe la hectar de floarea-soarelui și porumb cultivate în anul 2023, în mărime de cel puțin 2 000 de lei per hectar”, dar și admiterea tranzitului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina doar cu transportul feroviar.

„În cazul în care în următoarele cinci zile nu vedem măsuri reale pentru îndeplinirea revendicărilor noastre, fermierii vor ieși la un protest pe o perioadă nedeterminată cu folosirea tehnicii agricole”, se arată în scrisoarea agricultorilor de la Cahul.

Fermierii susțin că, anii 2022 și 2023 au fost „cei mai dificili din istoria agriculturii R. Moldova independente” și, în afară de secetă, sectorul a mai fost lovit și de multiple crize, precum războiul din Ucraina, prăbușirea prețurilor la producția agricolă și scumpirea mijloacelor de producție.

„Seceta severă a compromis în anii 2022 - 2023 substanțial recolta de porumb, floarea-soarelui, grâu, rapiță în zona de sud, îndeosebi în raionul Cahul. Costurile producției agricole au crescut pe diferite categorii cu 200 - 300% și dobânzile la credite s-au majorat aproximativ de trei ori, de la 6,75% la 17,8%. În același timp, importul în exces al producției agricole din Ucraina a influențat esențial căderea prețurilor pe piața internă la grâu, orz, porumb, rapiță și floarea-soarelui. Așadar, începând cu toamna 2022, producătorii agricoli au început să comercializeze cereale și oleaginoase sub prețul de cost. În același timp, creditorii au pornit o presiune dură asupra agricultorilor”, explică fermierii.

Aceștia acuză Guvernul că „a lăsat agricultorii de unii singuri în fața greutăților enorme”, în timp ce autoritățile din alte state din bazinul Mării Negre au aplicat „la timp” măsuri de sprijin suplimentar pentru fermieri, cum ar fi protejarea piețelor cerealelor și oleaginoaselor, precum și alocarea compensațiilor pentru producătorii agricoli.

„După doi ani de criză continuă, marea majoritate a fermierilor micro, mici și mijlocii din raionul Cahul se află în pragul falimentului. La unii agenți economici deja este demarată procedura de insolvabilitate. La mulți fermieri vin creditorii cu titluri executorii, îi deposedează de tehnica agricolă și terenuri. (...) La momentul actual, agricultorii din raionul Cahul sunt decapitalizați și marea majoritate nu are resurse minimale pentru începerea lucrărilor de primăvară, care ar trebui să demareze în 10 - 15 zile. Ne așteaptă o catastrofă financiară și socială. Vom fi falimentați, vor dispărea mii locuri de muncă, iar în locul nostru vor veni companiile transnaționale”, cităm din scrisoarea fermierilor de la Cahul.

Amintim că agricultorii din R. Moldova au mai protestat cu tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale și în vara, dar și în toamna anului 2023, având aceleași revendicări. În decembrie 2023, ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că lucrează la Regulamentul instituirii Comisiei privind constatarea incapacității de plată a fermierilor. Totodată, vicepremierul Vladimir Bolea a declarat că aplicarea moratoriului solicitat de agricultori este imposibilă, pentru că nu există un cadru legal corespunzător. Potrivit lui Bolea, autoritățile urmau să acorde ajutor țintit producătorilor agricoli aflați în situație de criză la achitarea dobânzilor sau a creditelor.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md