Fermierii din R. Moldova AMENINȚĂ că vor scoate tehnica agricolă în centrul Chișinăului, pentru că Guvernul nu ar fi îndeplinit revendicările formulate acum o săptămână. „Cerem de URGENȚĂ o întrevedere cu premierul”
Federația Națională a Fermierilor din Moldova și Asociația „Forța Fermierilor”, întrunite marți, 31 octombrie, într-o ședință comună, amenință cu proteste masive în luna noiembrie, deoarece Guvernul nu ar fi îndeplinit revendicările formulate acum șapte zile în Rezoluția Congresului Republican al Agricultorilor. Cele două asociații, în frunte cu Valeriu Cosarciuc și Ion Plămădeală, solicită de urgență o întrevedere cu prim-ministrul Dorin Recean, pentru a afla din prima sursă ce au de gând să întreprindă autoritățile vizavi de cerințele agricultorilor.
„Am constatat cu îngrijorare că, în cele șapte zile oferite Guvernului de către Congresul Republican al Agricultorilor, nu există niciun progres în privința realizării revendicărilor fermierilor. Mai mult сa atât, autoritățile abilitate nici nu încearcă măcar să dialogheze cu noi. Totodată, situația în sectorul agrar degradează pe zi ce trece. Presiunea creditorilor asupra agricultorilor crește semnificativ. La mai mulți fermieri deja a fost demarat procesul sechestrării și deposedării de tehnică și terenuri agricole. Cel mai mare agroholding transnațional din republică procură intens datoriile producătorilor agricoli. Astfel, are loc un proces rapid de distrugere a fermierilor mici și mijlocii din localitățile rurale, cu largul concurs al autorităților”, se arată în declarația fermierilor.
Potrivit sursei citate, tensiunea în rândurile agricultorilor crește „pe fundalul inacțiunilor guvernării”.
„Ignoranța demonstrativă а catastrofei din sectorul agrar îi face pe demnitarii de stat complici la ruinarea clasei fermierilor adevărați. În acest context, organizațiile noastre cer o întrevedere urgență, până vineri, 3 noiembrie, cu prim-ministrul R. Moldova. În caz contrar, fermierii vor demara proteste masive în noiembrie, cu folosirea tehnicii agricole”, se arată în declarație.
Printre cerințele indicate în Rezoluția Congresului Republican al Agricultorilor se numără introducerea, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, a unui moratoriu pentru un an, până la 31 octombrie 2024, la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență pentru agricultorii mici și mijlocii, dar și interzicerea importului grâului, porumbului și florii-soarelui până la 31 martie 2024.
Fermierii mai cer permiterea tranzitului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina doar cu transportul feroviar.
De asemenea, agricultorii solicită trei miliarde de lei în Fondul Național de Dezvoltare а Agriculturii pentru anul 2024, dintre care 1,5 miliarde de lei să fie acordate fermierilor mici și mijlocii în calitate de compensații directe per hectar de floarea-soarelui și porumb cultivate în anul 2023, elaborarea Legii cu privire la garantarea creditului agricol etc.
LIVE // Președinta Maia Sandu, declarații după ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocat pentru a discuta despre criza energetică
RAPORT // Curtea de Conturi a depistat nereguli în activitatea ODA: Peste jumătate de milion de lei, finanțare nerambursabilă, acordată unor beneficiari neeligibili și 70 de milioane de lei nevalorificate în cadrul Programului FACEM
Benzina și motorina se scumpesc și mâine: ANRE arată spre cotațiile Platts, care s-au majorat cu circa 20 - 21 de dolari per tonă în ultima zi